Economie

Concurrent blijft Dopper door het slijk halen, ondanks vonnissen

30 augustus 2017 16:35 Aangepast: 10 september 2017 01:03
Koning Willem-Alexander drinkt uit een fles van Join the Pipe

Geraldo Vallen, de oprichter van het duurzame waterbedrijf Join the Pipe, krijgt geen genoeg van het zwartmaken van zijn concurrent Dopper. De rechter dwong hem tot twee keer toe te stoppen met het beschadigen van de producent van hervulbare plastic flessen, maar dat is hij niet van plan.

De 52-jarige ex-reclameman Vallen is de oprichter van het bedrijf Join the Pipe. Dat verkoopt onder meer hervulbare waterflessen, en legt waterleidingen en pompen in Afrika aan.

Concurrentie

In 2010 kreeg Join the Pipe concurrentie, toen ondernemer Merijn Everaarts begon met Dopper. Ook dat bedrijf verkoopt hervulbare flessen, waarmee de afvalstroom van PET-flessen moet worden ingedamd. Dopper werd een doorslaand verkoopsucces, met een omzet van 7 miljoen euro in 2015.

Vallen benaderde Dopper in 2009 voor een samenwerking, maar het bedrijf uit Haarlem ging daar niet op in. Twee jaar geleden begon de Amsterdammer met een keiharde campagne om de concurrent zwart te maken op social media. In twittertirades beschuldigde hij Dopper van plagiaat, en stelde dat een wedstrijd voor het ontwerp van de fles doorgestoken kaart was.

De tirades passen in het beeld dat van Vallen bestaat, als enfant terrible van de goede doelensector. Volgens Vallen zelf ontvangt Join the Pipe bijvoorbeeld geen subsidie 'omdat hij een te grote mond heeft'.

Dopper wint rechtszaak

Om Vallen een halt toe te roepen, stapte Dopper-oprichter Everaarts uiteindelijk naar de rechter. Maart vorig jaar oordeelde de rechtbank dat de twitterende ondernemer onmiddelijk moest stoppen met de beschuldigingen van plagiaat en wedstrijdvervalsing, omdat deze ongefundeerd en schadelijk voor Dopper zijn.

Vallens verweer dat hij gebruik maakte van zijn recht op vrijheid van meningsuiting, verwierp de rechter. Als hij zou doorgaan, moest hij een dwangsom van 1000 euro per overtreding betalen.

Daarmee leek de rust rond Dopper weer terug te keren. Maar nu blijkt dat Vallen zich niet bij de uitspraak van de rechter heeft neergelegd, en in hoger beroep is gegaan. Uit een niet eerder opgemerkte uitspraak van het Amsterdamse gerechtshof blijkt dat hij eind april ook deze zaak heeft verloren.

Nieuwe campagne

Inmiddels is Vallen toch weer een nieuwe campagne tegen Dopper begonnen. Via het twitteraccount Voor de Eer @GeraldoVallen stuurt hij sinds april een stroom tweets waarin hij Dopper en Everaarts beschuldigt van zelfverrijking. Dopper zou te weinig van de winst doorgeven aan goede doelen.

Ook die tweets zijn weinig zachtzinnig. "Dopper vult zijn zakken over de ruggen van armen." En: "Vraag even aan Merijn waar de miljoenen blijven." Veel tweets zijn geïllustreerd met foto’s van uitgemergelde Afrikaanse kinderen.

Thumbnail

Vallen geeft toe dat de Twitter-account van hem is. "De rechter heeft mij verboden iets te zeggen over plagiaat en de ontwerpwedstrijd. Maar niet over het donatiebeleid", zegt hij tegen RTL Z. 

Volgens Vallen heeft Everaarts hem in 2009 beloofd dat alle winst naar ontwikkelingsorganisatie Simavi zou gaan. Dat schreef De Volkskrant in 2010 ook. "Als ik er achter kom dat iemand zijn zakken vult met donatiegeld, blijf ik hem zijn hele leven op zijn huid zitten."

Aanvulling: Vallen heeft direct na publicatie van dit artikel alle grove tweets en foto's verwijderd. 

Beschuldiging zelfverrijking

Volgens advocaat Paul Klinckhamers van Dopper is de aantijging onzin. "Het bedrijf doneert 5 procent van de omzet aan de Dopper Foundation, die dat geld weer doorgeeft aan Simavi en andere goede doelen. Dat is voor iedereen inzichtelijk. Er is nooit de belofte gedaan dat alle winst naar Simavi zou gaan."

Klinckhamers verwacht dat Vallens' nieuwe campagne opnieuw een gang naar de rechter noodzakelijk maakt. "Iedereen mag in principe zeggen wat hij wil, al is het niet smaakvol. Maar als het schadelijk is voor Dopper moeten wij ingrijpen."

Volgens de advocaat benadert Vallen inmiddels ook partners van Dopper met zijn beschuldigingen. "Hoe ongefundeerd die ook zijn, de partners hebben natuurlijk geen zin in dergelijke reuring. Vallen is een fanaticus, die vastbesloten is om Dopper te beschadigen. Daarom is het waarschijnlijk dat wij vandaag of morgen weer voor de rechter staan."

Hallo #Merijn of #dopper When is the money coming? https://t.co/Zinx6DNUUj pic.twitter.com/ncgB7XyF67

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore