Ga naar de inhoud
Economie

Orkaan Harvey: tegen 700 mm is zelfs Nederlands watermanagement niet opgewassen

Beeld © AFP

Tot woensdag valt er naar verwachting in totaal 700 mm water in en rondom de Texaanse stad Houston. En daar is zelfs Nederlands watermanagement niet tegen opgewasssen.

Nederlandse bedrijven en instellingen zijn al actief aan de Texaanse kust. Na de miljardenschade van orkaan Ike in 2008 begonnen onder meer de TU Delft, Royal HaskoningDHV, Iv-Infra en Rijkswaterstaat de 'Texaanse Deltawerken', een project om de regio rond de baai van Galveston beter te beschermen tegen vloedgolven uit de Golf van Mexico. 

Thumbnail

"We hebben een soort Deltawerken-achtige bouwprojecten gedaan, met (opblaasbare) stormvloedkeringen en dijken", legt professor Bas Jonkman van de TU Delft uit (foto rechts). Hij is onderzoeksleider van het project, dat nog steeds aan de gang is.

Regen, geen vloedgolf

Dat het nu zo verschrikkelijk mis gaat, komt omdat het water van boven komt en niet uit zee, legt Jonkman uit. "In ons land hebben we vooral gekeken naar kustbescherming, maar nu komt er veel regen uit de orkaan."

Thumbnail

Een ontwerp voor een opblaasbare zeewering voor de 'Texaanse deltawerken'. (Beeld: Van Breukelen, TU Delft)

Dat de wateroverlast bij Harvey vooral uit de lucht kwam, komt onder meer omdat de orkaan ingeklemd wordt door hogedrukgebieden. Hierdoor blijft Harvey boven Houston hangen, legt meteoroloog Maurice Middendorp van Buienradar uit.

Thumbnail

Tot en met woensdag wordt nog 700 mm regen verwacht in het gebied. (Beeld: RTL Z)

"Daarnaast komt de storm af en toe weer boven de Golf van Mexico. Het warme zeewater van 30 graden zorgt voor nieuwe brandstof voor Harvey", aldus Middendorp. 

'Meer dan een meter, dan overstroomt het gewoon'

Om dat op te vangen, zou er meer afvoercapaciteit voor de rivieren moeten komen. "Als je zo dicht op de rivier bouwt en hem op die manier helemaal insnoert, dan kan overtollig water niet goed opgevangen worden", legt Jonkman uit. Het bouwbeleid van de stad is volgens hem ook een van de oorzaken van de overstromingen: door 'de verharding' van het gebied, kan water minder goed wegstromen.

Maar dat is slechts een van de factoren, vertelt Jonkman. De andere is simpelweg water: "Wat er nu valt, is wat wij ongeveer in een jaar krijgen. En dan overstroomt het gewoon."

'Ongekende regenval'

Dat wordt beaamd door Piet Dircke, bij ingenieursbureau Arcadis eindverantwoordelijk voor de vele watermanagementprojecten die het bedrijf in de VS doet. "Ook ons systeem zou de ongekende regenval niet hebben aangekund", zegt hij. "Maar je kunt je er wel beter op voorbereiden, door heel goed in beeld te brengen waar het grootste gedeelte van de neerslag terecht kan komen."

Daarnaast is het belangrijk om zoveel mogelijk berging in te bouwen, wat in Nederland bijvoorbeeld in Rotterdam en Amsterdam wordt gedaan, aldus Dircke. In ons land werken waterschappen bovendien 24/7 aan het wegpompen van water, maar dat kost wel geld voor onderhoud en daar schiet het nog wel eens aan tekort in de Verenigde Staten, aldus Dircke.

Nederlandse aanpak

Maar in dat geval moet je als overheid kijken waar het mis kan gaan en daar gebieden zoals tunnels en parkeergarages afsluiten zodat er geen mensen ingesloten kunnen raken, vervolgt hij.

Thumbnail

Veel oliebedrijven hebben raffinaderijen in de buurt van Houston, die nu gedeeltelijk zijn stilgelegd. (Foto: AFP)

Arcadis is sinds orkaan Katrina in 2005 langs de hele oostkust van de VS bezig om steden beter te beschermen tegen risico's van overstromingen. Zo haalde het bedrijf onlangs een miljoenenopdracht binnen in Norfolk, in de staat Virginia.

Lees ook: ​Miljoenenopdracht Arcadis in VS dankzij typisch Nederlandse aanpak

Professor Jonkman van de TU Delft is het met Dircke eens dat men in de Verenigde Staten nog veel kan leren van de Nederlandse aanpak. "Wij kijken naar het samenbrengen van disciplines, zoals watermanagement en stedenbouwkunde", vertelt hij.

Nederlandse zekerheid

Bovendien houden Nederlanders van meer zekerheid: "In de Verenigde Staten kiest men voor een veiligheidsniveau voor een ramp die een keer in de honderd jaar kan gebeuren. Wij in Nederland zeggen: een stedelijk gebied met mogelijk miljarden schade, daar wil je voor 1000 jaar zekerheid."

Dit is een artikel van