Detroit failliet

Europese banken leenden miljard aan failliet Detroit

24 juli 2013 12:11 Aangepast: 06 september 2015 12:41

Het bankroet van het ooit floriserende Detroit heeft flinke gevolgen voor Europese banken. Ze leenden in 2005 in totaal 1,4 miljard dollar aan de stad, toen er ook al grote financiële problemen waren met de pensioenfondsen van ambtenaren, politie en brandweermannen. Het vertrouwen in de stad was toen nog groot.

De Europese banken betalen nu opnieuw de prijs voor beslissingen die nog voor de economische crisis zijn genomen.

Zo zocht Motor City Detroit in 2005 naar een manier om de uitgeputte pensioenfondsen van de ambtenaren, politie en brandweermannen van de stad aan te vullen. De Zwitserse bank UBS verkocht  voor Detroit zo'n 1,4 miljard dollar aan obligaties. Grote delen van die obligaties gingen volgens zakenkrant The Wall Street Journal naar Europese banken, die wel wat zagen in investeringen met een relatief laag risico en hoog rendement.

Die obligaties kwamen onder meer terecht bij Hypo Real Estate, de Duitse hypotheekbank die tijdens de financiële crisis met staatssteun werd gered. Ook het Frans-Belgische Dexia zou een deel van de obligaties hebben overgenomen. Het zou voor zo'n 145 miljoen dollar geraakt worden door het faillissement van de stad, aldus zakenkrant De Tijd.

Volgens het financiële plan van Detroit zou UBS voor de deal 46,4 miljoen dollar aan vergoedingen hebben gekregen. In totaal zou UBS met de obligaties over een tijdsspanne van twintig jaar zo'n 827 miljoen dollar kunnen verdienen. Maar nadat bleek dat Detroit in financiële problemen verkeerde en het geld niet meer kon opbrengen, stemde UBS in met een verlaging van de vergoedingen. Het heeft hierdoor minder geld voor de deal gekregen dan was verwacht.

Nederlandse banken merken weinig van het faillissement van Detroit, zo bleek eerder uit een rondgang langs financiële instellingen.

 

RTL Z
`