Economie

ING ontkent verhaal te hoge hypotheekrente

26 juli 2013 14:47 Aangepast: 06 september 2015 12:42

ING ontkent meer overwinst te rekenen op de hypotheekrente. De bank zegt de hypotheekrente voortdurend aan te passen aan de rente die zij op de kapitaalmarkt moet betalen en de kosten die zij moet maken.

Nu er veel klanten in betalingsproblemen komen en de woningen bij verkoop minder opbrengen dan voorheen, zijn banken gedwongen meer voorzieningen te treffen. Na aftrek van deze kosten resteert de winstmarge en die is vrij stabiel, aldus ING.
 
De Vereniging Eigen Huis (VEH) stelt dat huizenkopers die een hypotheek willen afsluiten, nog onvoldoende profijt hebben van de lage rentestanden op de kapitaalmarkt. Banken geven nog altijd maar slechts de helft van de rentedaling door aan de consument, constateert de VEH vrijdag.

Hoewel de financieringskosten voor banken gedaald zijn, rekenen banken alsmaar meer marge bij het vaststellen van hun hypotheekrente, aldus de belangenvereninging. Van mei 2012 tot en met mei dit jaar is de gemiddelde hypotheekrente die klanten moeten betalen met 0,56 procentpunt gedaald (van 4,33 procent naar 3,77 procent). Tegelijkertijd is de extra winstmarge van de banken gestegen met 0,58 procentpunt (0,38 procent naar 0,96 procent), zo blijkt uit de Rentebarometer van VEH.

De belangenvereniging roept de overheid op om in te grijpen en een maximum te stellen aan de winstmarges op hypotheken. ,,Banken zeggen dat ze hiermee hun solvabiliteit verbeteren, maar dit verhogen van de speklaag komt dan wel op een heel ongunstig moment. Hypotheken zijn hierdoor veel duurder dan nodig. Dit is slecht voor de woningmarkt", aldus een woordvoerster.

 
RTLZ
`