Economie

Illegale handel in goud neemt vlucht in India

26 juli 2013 15:10 Aangepast: 06 september 2015 12:42

De illegale handel in goud is de afgelopen weken flink toegenomen in India. Sinds de overheid besloten heeft om het edelmetaal zwaarder te belasten, wordt goud vaker stiekem het land in gesmokkeld.

Dat meldt zakenkrant The Wall Street Journal. India is een van ’s werelds grootste afnemers van goud. Niet alleen wordt het edelmetaal gebruikt voor sieraden, maar ook als investering. Voor Indiase boeren is goud de meest betrouwbare manier om te sparen. Goud is ook een veel gegeven bruidscadeau.

Maar bijna alle binnenlandse vraag moet worden voldaan via import van goud vanuit het buitenland. En dat is weer niet goed voor de Indiase munt, de roepie, aldus de zakenkrant. In de afgelopen maanden daalde de roepie al meer dan 10 procent in waarde, onder andere door de massale import van goud. De munt raakte zelfs even een laagterecord, met 59.11 roepies op 1 dollar.

Om verder dalen van de munt te voorkomen, neemt de overheid nu de maatregelen. De importheffing op goud is in juni verhoogd van 6 naar 8 procent. Het is al de vierde keer dat die importheffing wordt verhoogd. In 2011 was de importbelasting op goud nog zo’n 1 procent, meldt The Wall Street Journal.

Ook probeert de overheid de aankoop van goud in het buitenland moeilijker te maken. De Centrale Bank en handelsbureaus mogen niet langer op voorhand goud importeren voor klanten, en pas achteraf geld ontvangen. Goudhandelaren moeten dus vooraf betalen voor de transactie.

Als gevolg van de maatregelen daalde de legale import met 11 procent tot 859,7 ton in 2012. In 2011 kwam er nog 969 ton binnen. Maar de vraag blijft groot, en dat is volgens The Wall Street Journal weer interessant voor smokkelaars die goud illegaal het land in brengen.

RTL Z
`