Economie

Amazon kondigt prijsverlagingen aan, koers supermarkten onderuit

25 augustus 2017 10:33 Aangepast: 04 maart 2019 11:27
Beeld © AFP

Internetgigant Amazon rondt komende week de overname van de Amerikaanse supermarktketen Whole Foods af en maakt meteen bekend de prijzen van een aantal populaire producten te verlagen. Dat is terug te zien in de beurskoersen van Ahold Delhaize en andere supermarkten: die dalen fors.

Aanstaande maandag wordt de overname van Whole Foods afgerond, en vanaf die dag verlaagt het bedrijf de tarieven op een aantal goed verkopende producten, maakt Amazon bekend in een persbericht.

Onder andere organische bananen, avocado's, zalm en appels worden goedkoper. "We willen dat gezond en organisch eten voor iedereen betaalbaar is", lichtte ceo Jeff Wilke van AmazonWorldwide Consumer toe. "We verlagen prijzen zonder af te doen aan de hoge standaarden van Whole Foods Market."

Techbedrijf kijkt anders naar prijzen

Een belangrijke stap voor de Whole Foods-keten, die bekritiseerd wordt om zijn hoge prijzen. De keten heeft zelfs al eens 500.000 dollar aan boetes moeten betalen na klachten van de New Yorkse consumentenautoriteiten, die het bedrijf beschuldigden van 'het systematisch te duur maken van producten', zoals voorgesneden fruit en sandwiches.

Volgens kenners is Amazon minder gericht op hoge winstverwachtingen door zijn ethos als technologiebedrijf. Bij techbedrijven is groei het belangrijkste goed, waardoor het bedrijf kan stunten met prijzen om te zien wanneer ze een gevoelige snaar raken bij klanten, legt analist Ken Harris uit tegen Bloomberg. "Als je kijkt naar het dynamische prijsmodel van Amazon, zie je dat het 21e-eeuwse technologie toepast op consumenten in een andere context. Mensen verwachten het op allerlei plaatsen, maar niet in hun lokale supermarkt. Andere retailers moeten opletten."

Supermarkten beven

De dreiging van een prijzenslag op de Amerikaanse markt zorgt ervoor dat beleggers het vertrouwen in traditionele supermarktbedrijven voor even kwijt zijn. In Nederland zorgt dat ervoor dat Ahold Delhaize met vier procent verlies opende op de AEX-index.

De reden dat beleggers zo pessimistisch zijn over de actie van Amazon: Ahold Delhaize haalt het gros van zijn omzet uit de Verenigde Staten, met de ketens als Giant Carlisle en Food Lions. In Frankrijk zakte de koers van Carrefour en Casino tot 2,6 procent op de beurs. Sainsbury en Tesco verloren in Londen ruim 1 procent.

Kluisjes voor Amazon-producten Bij Whole Foods

Andere nieuwe diensten die Amazon heeft aangekondigd: kluisjes in een aantal Whole Foods supermarkten waar klanten producten kunnen ophalen of terugbrengen die ze hebben gekocht op Amazon.com en andere Prime-platformen. Daarnaast gaat het bedrijf Whole Foods Market-producten verkopen via Amazon.com, met same day delivery in sommige vestigingen.

Intussen zijn de twee bedrijven bezig hun logistiek- en verkoopsystemen te integreren, waardoor meer dienstverlening gecombineerd kan worden in de toekomst. Zo is het onder andere de bedoeling dat Amazon Prime het customer loyalty-programma gaat worden van Whole Foods. Als Amazon Prime-lid krijg je dan extra korting of toegang tot acties in de winkel.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van