Economie

Beste zzp'er is Leoni Blokhuis: spelersmakelaar vrouwenvoetbal

02 april 2016 17:19 Aangepast: 31 juli 2017 22:30

Nederland's beste zzp'er is Leoni Blokhuis, spelersmakelaar vrouwenvoetbal. Ze begeleidde de eerste betaalde transfer van een Nederlandse speelster.

De prijs is vanmiddag uitgereikt tijdens de Dag van de Zzp'er in Amsterdam. De Freelancer of the Year Awards zijn een initiatief van Victor Mundi. Dat is een ondernemersplatform dat zich inzet om het succes van zzp'ers in Nederland te vergroten. Een jury van experts koos Blokhuis uit meer dan 10.000 deelnemende zzp'ers.

In de 2,5 jaar dat Blokhuis zich helemaal op voetbal richt begeleidde ze naar eigen zeggen zo'n 25 speelster, van transfer tot sponsordeal.

Eerste betaalde transfer
Blokhuis was betrokken bij de eerste betaalde transfer in het vrouwenvoetbal in Nederland, die van Sherida Spitse (een middenveldster) van FC Twente naar het Noorse LSK. ''Daar heb ik wel iets mee afgedwongen, het bracht een bepaalde status met zich mee en het heeft waarde gecreëerd'', aldus Blokhuis.
Spitse speelt ook in het Nederlands elftal wordt in mei 26 en ze heeft al 102 interlands gespeeld.

Die transfer van Spitse heeft Blokhuis wel geholpen, maar je moet wel jezelf laten zien en afspraken nakomen, zegt ze. Ze ziet het als een voordeel dat ze vrouw is en met vrouwelijke cliënten werkt: ''Vrouwen hebben andere prioriteiten dan mannen, ik kan met beter in hen verplaatsen'', geeft Blokhuis aan.

Voetbal, voetbal, voetbal
Van haar ouders mocht Leoni Blokhuis niet op voetbal, dus werd het hockey. De discussie thuis kon ze niet winnen, maar ze voetbalde veel op straat, deed mee met schoolvoetbal en ze ging en gaat vaak naar voetbalwedstrijden. Ze komt uit Twente, dus zat ze vaak bij FC Twente, maar ze ging ook naar het WK Voetbal 2006 in Duitsland en ze zat op de tribunes bij het EK Voetbal 2008 in Zwitserland en Oostenrijk.

Ondanks dat ze niet op voetbal mocht wilde Blokhuis sowieso iets in de voetbalwereld, 'dat stond gewoon vast'. Ze kwam erachter dat ze alle facetten leuk vind: de omgang met mensen, sponsorships, niet elke dag hetzelfde werk.

'Rode draad in mijn leven'
Volgens Leoni is spelersmakelaar voetbal niet het meest voor de hand liggende beroep, zeker niet voor een vrouw. Ze vroeg een aantal stages aan, maar die werden niet positief beantwoord. ''Als ik niet met iemand mag meekijken, dan ga ik het zelf doen'', dacht ze vervolgens.

Haar bedrijf FlowSports bestaat inmiddels vier jaar. Blokhuis begon sporters in een aantal sporten te begeleiden: een judoka, een bmx'er en ook voetballers. Twee jaar geleden verlegde ze de focus naar voetbal: ''mijn hart gaat sneller kloppen van voetbal, het is de rode draad in mijn leven''.

'Vrouwen piepen niet'
Over vrouwenvoetbal is Blokhuis duidelijk: ''meiden zijn veel dankbaarder, vrouwenvoetbal is een beetje cultvoetbal, als je wordt getackeld gaan ze niet piepen, maar ze staan gewoon weer op om gas te geven''.
 
Blokhuis vindt vrouwenvoetbal leuker om naar te kijken dan mannenvoetbal. Ze ziet wel verschillen, er is minder snelheid en minder kracht. ''Vrouwenvoetbal staat waar mannen 50 jaar geleden stonden, toen voetbal nog puur was''.

'Vrouwenvoetbal nog niet helemaal geaccepteerd'
Ze vindt het jammer dat vrouwenvoetbal nog niet helemaal is geaccepteerd, ook niet bij de KNVB. ''Dat is geen aanval'', zegt Blokhuis, ''maar ze hebben ook andere prioriteiten''. Er zijn inmiddels 140.000 meisjes die op voetbal zitten. Er is ook een profcompetitie, maar ''best wel wat clubs doen het er bij, maar achter de schermen is het slechts een maatschappelijk project''.

Volgens Blokhuis steekt in Nederland Twente absoluut boven uit, maar ze voegt er wel aan toe dat de voetbaldames als eerste het schip mochten verlaten. Daarna hebben de dames zelf een stichting opgericht.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`