Economie

Minder kantoren, winkels en scholen gebouwd

15 september 2016 06:00 Aangepast: 30 juli 2017 10:00
Beeld © ANP

Op de woningmarkt is een groot gebrek aan nieuwbouw sinds de crisis. Maar bij kantoorpanden, winkels en onderwijsgebouwen daalt de bouw zelfs.

De nieuwbouw van utiliteitsgebouwen (alle gebouwen zonder woonbestemming) is in het eerste halfjaar met 5 procent afgenomen. Dat schrijft ABN Amro in een rapport over de bouwsector.

Vooral de bouw van het aantal nieuwe onderwijsgebouwen, winkels en kantoorpanden daalden sterk. Ook werden ook er minder industriële gebouwen neergezet. Daar staat juist tegenover dat de bouw van logiesaccommodaties en gebouwen voor de gezondheidszorg met respectievelijk 61 procent en 43 procent stegen.

Grote leegstand

De utiliteitsbouw heeft het al jaren moeilijk. Voor de crisis werden er nog veel utiliteitsgebouwen, vooral kantoren, gebouwd. Een flink deel van de gebouwen staat op dit moment leeg en dat is één van de redenen waarom er momenteel niet wordt bijgebouwd. Het aantal nieuw gebouwde utiliteitsgebouwen daalde vorig jaar nog met 15,5 procent. Een trend die volgens de bank ook de komende jaren doorzet.

Dat blijkt wel uit de investeringen in gebouwen. Die daalden in 2015 met 0,6 procent en in het eerste halfjaar van 2016 met 0,5 procent, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Het niveau van de investeringen blijft daarmee nog ver beneden de top die in 2009 werd bereikt.

Thumbnail

De investeringen in de utiliteitsbouw staan in schril contrast met die in de woningbouw en zelfs met die in de grond-, water- en wegenbouw (gww), waar het ook nog niet goed gaat, concluderen de onderzoekers. De investeringen in woningen stegen in het eerste halfjaar van 2016 met 18,8 procent en de investeringen in de gww met 3,9 procent, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Meer bij rtlz.nl:

Veel minder bouwvergunningen: 'nieuwbouw droogt op'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van