Economie

Bedrijven investeren 100 miljoen in inauguratie Donald Trump

20 januari 2017 05:54 Aangepast: 20 januari 2017 05:54
Beeld © AFP

Het bedrijfsleven in Amerika blijkt toch massaal achter Donald Trump te staan. Vanmiddag vanaf 17 uur (Nederlandse tijd) wordt Trump ingehuldigd als president. Achter de inhuldiging in Washington gaat een dik feestbudget schuil.

Bedrijven als oliegigant Chevron en vliegtuigbouwer Boeing steken gezamenlijk zo'n 100 miljoen dollar in de festiviteiten en dat is bijna een verdubbeling van het vorige record. Ze realiseren zich dat Trump nu echt president wordt en ze willen zaken met hem doen.

Volgens de New York Times investeert onder meer Chevron 500.000 dollar voor deze dag. Zelfs het hevig door Trump bekritiseerde Boeing gooit er vandaag 1 miljoen dollar tegenaan. Ook pakjesbezorger UPS en bank JP Morgan Chase zitten bij de donoren.

De meest gulle bedrijven

In Amerika gaat er natuurlijk niets voor niets. Alle bedrijven, maar ook particulieren die flink investeren krijgen in ruil daarvoor toegang tot een heuse feestweek rondom de inauguratie. Volgens de krant is de week zorgvuldig gepland en voor een groot deel buiten het zicht van het publiek, ondermeer in het hotel van Trump om de hoek van het Witte Huis. De gulle gevers mogen zich mengen met de leden van de nieuwe regering. De grootste donoren mogen zelfs aan tafel bij de president en de vice-president.

Als klap op de vuurpijl zitten ze vanavond bij het officiële deel van de inauguratie op de eerste rij. Critici zijn niet blij met de donaties. Feitelijk kopen de bedrijven toegang tot de president.

RTL Z zendt de inauguratie live uit. Kan je meteen zien wie de 'big spenders' zijn. Of je moet 90 dagen wachten, dan worden alle bedragen, mensen en bedrijven officieel bekend gemaakt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van