Economie

Oppositie wil opheldering over 'stilgehouden' onderzoek Belastingdienst

18 januari 2017 18:31 Aangepast: 29 juli 2017 04:00
Beeld © ANP

Oppositiepartijen D66 en CDA willen opheldering van staatssecretaris Wiebes over een onderzoek dat de onlangs opgestapte Belastingdiensttopman Hans Leijtens liet doen naar de handel en wandel van de top van de fiscus. Het onderzoek richtte zich onder meer op de uit de hand gelopen vertrekregeling bij de dienst.

Het onderzoek, dat wordt uitgevoerd door oud-topambtenaar Docters van Leeuwen, beperkt zich echter niet tot het functioneren van het management van de Belastingdienst. Van Leeuwen kreeg in de zomer van vorig jaar ook opdracht de 'rol van andere actoren, zoals de politieke en ambtelijke leiding' onder de loep te nemen. Ook de relatie tussen politieke en ambtelijke leiding van het ministerie van Financiën met het management van de Belastingdienst maakte deel uit van de opdracht waarmee Van Leeuwen op pad werd gestuurd door Leijtens.

En daar zijn Kamerleden Omtzigt (CDA) en Van Weyenberg (D66) verbaasd over. Omtzigt noemt het onderzoek 'heel bijzonder' en eist opheldering van staatssecretaris Wiebes. Van Weyenberg vindt het "vreemd dat het onderzoek naar het functioneren van Wiebes is stilgehouden." 

'Niet geheim, geen onderzoek'

Volgens een woordvoerder van staatssecretaris is de suggestie 'dat het advies geheim zou zijn' onzin. En dat ook de politieke leiding werd onderzocht, is volgens het ministerie gebruikelijk bij zo'n advies. De woordvoerder benadrukt dat het "geen onderzoek is en al helemaal niet maar Wiebes." Het gaat volgens de woordvoerder om "een intern verzoek van DG (directeur-generaal Leijtens, red.) om iemand die hij kende te laten meekijken met wat hem zelfs soms opviel in de organisatie." 

Thumbnail

De onlangs opgestapte Belastingdiensttopman Hans Leijtens. (Foto: ANP)

Leijtens zelf stapte vorige week op als topman bij de dienst. De voormalig topmilitair vond dat 'het accent van de functievervulling dusdanig' was veranderd, dat zijn persoonlijke verwachtingen niet meer aansloten op die van de functievervulling. Hij heeft al weer een nieuwe baan, als kwartiermaker van de integriteitskamer Sint Maarten. 

Er lopen op dit moment al twee onderzoeken naar de uit de hand gelopen vertrekregeling bij de Belastingdienst. Voormalig topambtenaren Hans Borstlap en Tjibbe Joustra doen onderzoek naar de reorganisatie die tientallen miljoenen euro's hoger uitviel dan was begroot. En de Auditdienst Rijk onderzoekt mogelijke gevaren voor de continuïteit van het werk bij de Belastingdienst door het vertrek van duizenden medewerkers. Beide onderzoeken worden eind van deze maand gepubliceerd.  

Uit de hand gelopen vertrekregeling

In een kritisch rapport concludeerde de Algemene Rekenkamer eind november al dat de dienst niet weet of middelen en ambtenaren efficiënt worden ingezet en bovendien geen zicht heeft op hoeveel geld er wordt misgelopen. 

De fiscus staat sinds 12 oktober onder curatele, nadat duidelijk werd dat de vertrekregeling uit de hand was gelopen. Er maakten veel meer ambtenaren van de regeling gebruik dan was verwacht, vanwege de riante voorwaarden. Sommige ambtenaren konden twee maanden voor hun pensionering aanspraak maken op een zak geld van 75.000 euro

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van