Economie

'286.000 studenten opgeleid voor werk dat verdwijnt door robots'

12 september 2016 18:00 Aangepast: 30 juli 2017 10:30

Op dit moment zijn er 286.000 studenten bezig aan een studie die hen in de toekomst waarschijnlijk geen werk oplevert. Dat werk zal in de loop van de komende twintig jaar namelijk overgenomen worden door computers en robots, waardoor veel van de banen waarvoor de studenten een opleiding volgen, overbodig worden.

 
Dat voorspellen onderzoekers van Deloitte. Vooral in het mbo worden nog veel studenten opgeleid voor banen die op termijn dreigen te verdwijnen. 

Tussen twee en drie miljoen banen verdwijnen

Boodschappen doen met een zelfscanner, inchecken zonder hulp van een grondstewardess en een zorgrobot die ouderen vermaakt: het zijn voorbeelden van automatisering die er nu al voor zorgen dat banen overbodig worden. Een trend die volgens de onderzoekers de komende jaren alleen maar verder door zal zetten.
 
Door toenemende automatisering en robotisering verdwijnen er de komende twintig jaar tussen de twee en drie miljoen banen, voorspelt Deloitte, dat een Brits onderzoek vertaalde naar de Nederlandse arbeidsmarkt. Dat heeft grote invloed op diverse populaire studierichtingen van nieuwe studenten. Voor 286.000 van de 1,1 miljoen studenten is in de toekomst geen werk meer in hun opleidingsrichting, voorspelt Deloitte.

Meeste banen verdwijnen in mbo 

De automatiseringstrend heeft vooral gevolgen voor mbo'ers. 42 procent (meer dan één op de drie) van de huidige studenten zal straks uitstromen naar werk dat in de toekomst vermoedelijk niet meer bestaat. Zo verwachten de onderzoekers dat voor ruim 21.000 van de 68.000 mbo-studenten in de zorg in de toekomst geen baan is weggelegd omdat een robot het werk doet. Bij administratieve opleidingen en de secretaresse-opleiding op het mbo zal zelfs voor 70 procent van de studenten het werk zijn overgenomen door computers en robots.
 
Bij het hbo (19,3 procent, grofweg één op de vijf studenten) en het wetenschappelijk onderwijs (10,4 procent, één op de tien studenten) zijn de risico's lager. Maar de verschillen per opleiding zijn groot. Opleidingen die volgens het onderzoek het minst gevoelig zijn voor automatisering zijn informatica, fysiotherapie en lerarenopleidingen.

Studiekeuze met perspectief

"Nog meer dan altijd het geval is geweest, wordt het de komende jaren belangrijk studenten ertoe aan te zetten voor opleidingen te kiezen met perspectief op werk", stellen de onderzoekers.
 
Zij constateren overigens dat hier op dit moment nog maar weinig sprake van is. Het aantal studenten in de meest kwetsbare opleidingen bleef de afgelopen jaren nagenoeg gelijk. Wil je weten in welke beroepsgroepen je wél veilig zit, check dan dit overzicht.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van