Faillissement Oad

Reisorganisatie Oad failliet

25 september 2013 15:11 Aangepast: 06 september 2015 13:01

Touroperator Oad is failliet. Dat bevestigt de rechtbank in Almelo. OAD heeft zelf het faillissement aangevraagd. Eén van de redenen daarvoor was dat Rabobank een kapitaalinjectie eiste. OAD had al langer last van het slechte economische klimaat.

Er is extern naar financiering gezocht. Deze is ook gevonden, maar dat was te laat.

Het faillissement is uitgesproken voor alle 20 bedrijven die onder de holding vallen. Onder het faillissement vallen ook de Globe reisbureaus. Daarvan zijn er 150 in Nederland. OAD heeft 180 bussen. Volgens directeur Ter Haar wordt onderzocht of een doorstart mogelijk is.

OAD bestaat al meer dan 80 jaar. De Overijsselse Autobus Diensten begonnen ooit als reguliere busmaatschappij.

OAD is lid van de SGR (Stichting Garantiefonds reisgelden). SGR staat garant voor uw vooruitbetaalde reisgeld of zorgt er bijvoorbeeld voor dat uw verblijf of terugreis alsnog wordt betaald.

OAD geeft aan dat het nog niet kan zeggen wat de consequenties zijn voor mensen die al een reis hebben geboekt of die al op reis zijn. Met de SGR en de curator wordt naar een oplossing gezocht.

In maart kondigde OAD een reorganisatie aan. Er werd een nieuwe website gelanceerd: Oadxl.nl. Daarop stonden ook reizen van andere touroperators. De verschuiving naar verkoop via internet hield ook in dat er tientallen reisbureaus en bijna tweehonderd banen zouden verdwijnen.

OAD leed in 2011 een verlies van 21,6 miljoen euro. Het eigen vermogen daalde daardoor, in 2011, van 47,4 miljoen euro tot 25,3 miljoen euro.

Het verlies over 2011 kwam mede op naam van een voorziening van 3,2 miljoen voor een reorganisatie plus een afboeking op software van maar liefst 24,7 miljoen euro. De afboeking op software over 2011 was omdat het ontwikkelde systeem ''niet meer adequaat was voor de nieuwe strategie''.

RTL Z
`