Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Kamer eist scherpere regels voor brievenbusfirma's

24 januari 2017 18:34 Aangepast: 24 januari 2017 19:51
Beeld © Getty

De Tweede Kamer heeft vandaag een motie aangenomen die paal en perk moet stellen aan het aantal brievenbusfirma's. Via die bedrijven, die vaak slechts op papier bestaan, wordt op grote schaal belasting ontweken.

Door het aannemen van de motie wordt staatssecretaris Wiebes gedwongen om beleidsvoorstellen te doen over een aantal onderwerpen. De belangrijkste daarvan is dat brievenbusfirma's die in aanmerking willen komen voor een belastingdeal (ruling) aan een aantal minimumeisen moeten voldoen.

Alleen echte bedrijven

Zo is het de bedoeling dat er een hogere eis gesteld wordt aan het eigen vermogen (de firma mag dus geen lege bankrekening hebben) en aan het aantal medewerkers. Dat moet ervoor zorgen dat alleen echte bedrijven nog belastingafspraken mogen maken met de fiscus.

Door de motie (en de uiteindelijk uitwerking daarvan) worden brievenbusfirma's dus niet per se verplicht om aan de nieuwe eisen te voldoen: die gelden alleen als ze in aanmerking willen komen voor een ruling. Firma's die dat niet willen, kunnen gewoon blijven doen wat ze doen.

Brievenbusfirma's in Nederland

In Nederland zijn naar schatting zo'n 14,5 duizend brievenbusfirma’s (laatste cijfers dateren uit 2015). Die worden vaak gebruikt om van het gunstige Nederlandse belastingklimaat gebruik te maken, bijvoorbeeld door geld door te sluizen van land A naar land B. Dat kan zeer voordelig uitpakken als land A bijvoorbeeld geen belastingverdrag heeft met land B, maar Nederland wel. Dan kan het geld via Nederland toch tegen een laag tarief op de plaats van bestemming aankomen.

Pijnpunt

Daar zit een pijnpunt, geeft ook initiatiefnemer Rik Grashoff (GroenLinks) toe: "Het is niet het ei van Columbus. We hebben niet volledig bereikt wat we willen. Maar die rulings zijn enorm belangrijk voor deze bedrijven, die zijn fors in het nadeel als ze die niet meer kunnen sluiten."

Wat Grashoff betreft is dit dan ook nog niet het einde van de strijd tegen de brievenbusfirma's. De volgende stap zou volgens GroenLinks moet zijn dat brievenbusfirma's geen recht meer hebben op het gebruik van belastingverdragen die Nederland met bijna ieder land op de wereld heeft gesloten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore