Economie

Subsidiemisbruiker moet miljoenen terugbetalen

19 januari 2017 06:08 Aangepast: 29 juli 2017 04:00
Van het subsidiegeld kocht de vrouw een Porsche voor haar man (niet de auto op foto). Beeld © EPA

Een 64-jarige Rotterdamse vrouw moet 2 miljoen euro terugbetalen, als voorschot op de schade die zij veroorzaakte door grootschalig wanbeheer van Europese subsidies. In totaal ging daardoor 11 miljoen euro belastinggeld in rook op.

Aad W. (die inmiddels haar meisjesnaam De K. gebruikt) werd eind 2014 opgepakt nadat was gebleken dat zij miljoenen aan Europese opleidingssubsidies verkeerd had beheerd. Het geld had gebruikt moeten worden om kansarme jongeren en werklozen op te leiden.

Vakantiehuis en Porsche

Van het subsidiegeld besteedde de vrouw ruim 2 miljoen euro aan een vakantiehuis in Zeeland. Voor haar man kocht zij een Porsche. Nu blijkt dat zij eveneens voor miljoenen leningen gaf aan bekenden, terwijl de kans op terugbetaling klein was.

De vrouw richtte in 2007 twee organisaties op, die de aanvraag van Europese opleidingssubsidies voor bedrijfstakken verzorgde. Die organisaties werkten aanvankelijk alleen voor het Opleidingsfonds Groothandel, maar later ook voor fondsen van de bedrijfstakken bouwmaterialenhandel, isolatie, pluimvee en horeca.

Voorschotten verdwenen

Het ministerie van Sociale Zaken verstrekte in de periode 2007 tot 2011 voor ruim 29 miljoen euro voorschotten aan de opleidingsfondsen. Zij stortten dat geld door naar de bedrijfjes van de vrouw die de subsidieaanvragen verzorgden.

Toen in 2011 bleek dat er te veel was uitgekeerd, vorderde het ministerie geld terug. Maar het geld was verdwenen. De twee organisaties en een van de vijf fondsen gingen failliet. Omdat het ministerie miljoenen aan vorderingen op de vier andere opleidingsfondsen kwijtschold, werd hun faillissement voorkomen. De Europese Commissie keerde de omstreden subsidies niet uit, waardoor de Nederlandse belastingbetaler uiteindelijk opdraaide voor het tekort van ruim 11 miljoen euro.

Aansprakelijk voor schade

Uit een onlangs openbaar geworden vonnis van de Haagse rechtbank blijkt dat de vrouw onder meer leningen verstrekte aan haar broer voor het terugkopen van zijn huis uit een echtscheiding.

Ook leende zij geld aan een directeur van haar bedrijf voor zijn huwelijk. En aan een eigenaar van een kunstuitleen, voor het opzetten van een designer meubelzaak. Ook verstrekte zij leningen aan opstartende bedrijfjes, om hun aanloopverliezen te dekken.

Uit het recente vonnis blijkt dat de rechter de vrouw aansprakelijk houdt voor de volledige schade in de faillissementen van de organisaties die de subsidies aanvroegen. Zij moet de curator in totaal alvast een voorschot van 2 miljoen euro betalen.

Onwaarschijnlijk dat geld terugkomt

Het is nog maar de vraag of dat geld ook echt terugkomt. Voor de rechter beweerde de vrouw dat zij niets kan betalen. En volgens een rapportage van het ministerie van Sociale Zaken verwacht de verantwoordelijke staatssecretaris Jetta Klijnsma dat de opbrengsten van de afwikkeling van de faillissementen 'nihil of zeer beperkt' zullen zijn.

Uit haar Linkedin-pagina, waarop zij zich omschrijft als een leider met overtuigingskracht blijkt dat de vrouw nog steeds actief is. Ze runt een bedrijf dat zich onder meer bezighoudt met interim-management en ouderenhuisvesting.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van