Ga naar de inhoud
Economie

Investeringen in duurzaam groter dan fossiel (en nog 3 trends)

Beeld © AFP

In 2015 waren investeringen in duurzame energie voor het eerst groter dan die door gas- en oliebedrijven. Energie-expert Michael Liebreich van Bloomberg gaf gisteren zijn door energie-geeks geliefde keynote-speech over de stand van zaken in de energiewereld. RTL Z selecteerde vier trends.

1. Investeringen in duurzaam gingen fossiel voorbij 
Olie is sinds een jaar een stuk goedkoper geworden. Maar dat heeft wereldwijde investeringen in duurzame energie niet geminderd. In tegendeel: er is een record gevestigd van 329 miljard dollar in 2015. En dat terwijl investeringen door olie- en gasbedrijven met 36 procent daalden.

"Kijk maar eens, die oranje lijn staat voor de investeringen door olie- en gasbedrijven en dan zie je dat investeringen in fossiele energie zijn vastgelopen en niet die in duurzame energie. 2015 was zelfs het eerste jaar dat duurzame energie-investeringen de investeringen door gas- en oliebedrijven voorbijstreefden," zegt Liebreich. 

Thumbnail

2. Ondertussen keldert de prijs van zonne-energie en windenergie verder
Liebreich kijkt elk jaar naar de prijsrecords: waar is duurzame energie verbazingwekkend goedkoop? In Marokko is in januari een record gezet bij windenergie: 3 dollarcent per kilowattuur. In Peru was vorige week zonne-energie extreem goedkoop: 4,8 dollarcent per kilowattuur.

Dat zijn natuurlijk de uitersten. Liebreich en zijn collega’s keken ook naar het grote plaatje. De kosten van windenergie op land bijvoorbeeld, zijn met 50 procent gedaald sinds 2009. Daarnaast keken ze naar de experience curve: wat gebeurt er met de kosten als de schaal van de betreffende industrie verdubbelt? Bij windenergie gaan die met 19 procent omlaag. Bij zonne-energie is dat 24,3 procent.

3. Het gaat steeds slechter met de olie- en gassector
In de Verenigde staten komen steeds meer olie- en gasbedrijven in de problemen. Vergelijk 2008 maar eens met 2015:

Thumbnail

Thumbnail

 

4. In China pompen ze gestaag meer geld in duurzame energie, in Europa niet
Terwijl ze in China het groene licht hebben gezien, lopen de investeringen in Europa sinds 2011 flink terug. 

Thumbnail

In de Verenigde Staten zijn de investeringen redelijk stabiel. Of de investeringen de komende tijd gaan toenemen hangt uiteraard af van de opvolger van Obama. Bekijk de volledige presentatie hier

Op de 'Future of Energy' Summit in New York sprak Michael Liebreich, voorzitter van de Bloomberg New Energy Finance adviesraad, over nieuwe technologieën in de energiewereld. Bekijk zijn verhaal hier: