Consumentenvertrouwen stijgt

Nederlander in 2 jaar niet zo positief over economie

18 oktober 2013 09:44 Aangepast: 06 september 2015 13:09
Beeld © ANP

Mensen zijn optimistischer geworden. Het consumentenvertrouwen staat op het hoogste punt in meer dan twee jaar.

Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Consumenten waren in oktober minder pessimistisch dan een maand eerder. Het consumentenvertrouwen verbeterde 6 punten en staat nu op -27. Dat betekent dat er nog altijd meer mensen negatief zijn dan positief. Consumenten waren vooral een stuk minder somber over de economische situatie in de komende 12 maanden.

Het consumentenvertrouwen bestaat uit verschillende onderdelen. Al deze onderdelen laten een verbetering zien. De deelindicator economisch klimaat nam met 10 punten toe en kwam uit op -34. Consumenten waren in oktober aanzienlijk minder somber over de economische situatie in de komende 12 maanden dan de maand ervoor. Ook hun kijk op de economische situatie in de afgelopen 12 maanden was minder somber.

Koopbereidheid
De koopbereidheid verbeterde eveneens, van -26 naar -23. Over de ontwikkeling van hun eigen financiële situatie in de komende 12 maanden en in de afgelopen 12 maanden denken consumenten minder negatief dan in september. Voor de tweede keer op rij vinden ze het doen van grote aankopen, zoals wasmachines en televisies, minder ongunstig dan een maand eerder.

Thumbnail

 

RTL Z
`