Europese bankenunie

ECB start onderzoek naar Europese bankbalansen - Update

23 oktober 2013 13:24 Aangepast: 06 september 2015 17:53


Door Brian Blackstone

Van DOW JONES NIEUWSDIENST

FRANKFURT (Dow Jones)--De Europese Centrale Bank (ECB) start volgende maand met een grondige beoordeling van de balansen van ongeveer 130 financiele instellingen in EU-landen, van het kleine Letland tot het grote Duitsland. De operatie neemt een jaar in beslag en moet twijfels over de gezondheid van Europese banken wegnemen en de verlening van kredieten door die banken aan het bedrijfsleven herstellen.

Bij het onderzoek van de leningenboeken, dat wordt aangevuld met stressbestendigheidstests, hanteert de ECB als maatstaf dat banken tenminste 8% van de risicogewogen balans aan eigen kapitaal moeten aanhouden, als buffer voor mogelijke verliezen op leningen en andere beleggingen.

De exercitie is op "talloze punten" geloofwaardiger dan eerdere stresstests, zegt ECB-directeur-generaal Angeloni woensdag tijdens een persconferentie over de zogeheten 'Asset Quality Review'.

Angeloni bevestigde dat het van cruciaal belang is dat de markt het onderzoek als streng genoeg beoordeelt. Om de onzekerheid over de bankensector te verdrijven, moeten alle bronnen van risico worden meegenomen in de beoordeling. "We willen transparant en open zijn, aldus Angeloni.

Het onderzoek kijkt zowel naar de staatsleningen als naar de leningen aan institutionele klanten, grote bedrijven en retailklanten. Zowel het bankboek als het handelsboek van de banken wordt bekeken, en ook risico's die buiten de balans worden gehouden zoals kredietderivaten. Ook wordt gekeken naar de risico's die uitstaan op banken buiten de eurozone.

De beoordeling hanteert standaarddefinities voor probleemleningen, zoals maandag gepubliceerd door de European Banking Authority (EBA). Een lening wordt als probleemlening of 'non-performing' aangeduid als de betalingsachterstand is opgelopen tot meer dan negentig dagen.

Het onderzoek is "een belangrijke stap vooruit voor Europa en voor de toekomst van de eurozone", stelde ECB-president Mario Draghi in een verklaring. "We verwachten dat dit onderzoek het bedrijfsleven meer vertrouwen zal geven in de gezondheid van de banken in de eurozone en de kwaliteit van hun balansen".

De muntunie bestaat momenteel uit zeventien landen en dat worden er achttien na de toetreding van Letland begin volgend jaar. De centrale bank neemt eind volgend jaar een nieuwe rol op zich als centrale toezichthouder van banken in de eurozone.

Op de lijst staan de zeven grootste Nederlandse banken. Naast de drie grootbanken (Rabobank, ING (INGA.AE) en ABN Amro) zijn dat SNS Bank, Royal Bank of Scotland (RBS), de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) en de Nederlandse Waterschapsbank. Kleinere spelers met balanstotalen van minder dan EUR30 miljard, zoals Van Lanschot (LANS.AE) en NIBC blijven onder de radar.

Op de lijst staan verder vierentwintig Duitse, zestien Spaanse, vijftien Italiaanse en dertien Franse banken. In Oostenrijk, Belgie en Luxemburg worden zes banken onderzocht, in Ierland, Griekenland en Cyprus vier, en in de zes andere landen (Finland, Slovenie, Slowakije, Letland, Estland en Malta) drie.

Als de ECB stuit op kapitaaltekorten, zullen de banken worden verzocht om maatregelen te treffen om het tekort aan te vullen. In de conclusie van het onderzoek zal ook worden aangegeven binnen welke termijn dat moet gebeuren.

De kapitaalaanvulling moet allereerst uit de private hoek komen. Mocht dat onvoldoende zijn, dan kan het inzetten van publiek geld worden overwogen. De aanwezigheid van financiele vangnetten is cruciaal stelt de centrale bank. "We willen niet dat de kredietverstrekking opdroogt of dat banken op de verkeerde manier hun balansen gaan inkorten om de risico's te verminderen", zei Angeloni.

De centrale bank gaat in de komende weken in Frankfurt met de banken in gesprek. Details over de stresstest zullen in een later stadium worden bekendgemaakt, in coordinatie met de EBA.

De economie van de eurozone laat dit jaar een bescheiden herstel zien. Dat herstel is echter zwak en wisselvallig, met een groei van niet meer dan 1% op jaarbasis en een werkloosheid die nog steeds tegen recordniveaus aanschurkt.

Voor een duurzaam economisch herstel moeten banken in de eurozone meer nieuwe kredieten verstrekken aan huishoudens en bedrijven om nieuwe consumptie, investeringen en personeelsuitbreiding te financieren.

De kredietverlening door banken in de eurozone blijft tot nu toe krimpen, hoewel de ECB de rente tot een ongekend laag niveau heeft verlaagd en het bancaire systeem ruimhartig van liquiditeit voorziet. Vooral in de Zuid-Europese landen die het sterkst zijn geraakt door de recessie, betalen kleine bedrijven veel meer rente voor op een lening dan bijvoorbeeld kleine bedrijven in Duitsland.

Door Brian Blackstone; vertaald en bewerkt door Andre Sterk en Archie van Riemsdijk; Dow Jones Nieuwsdienst, +31-20-5715200 ; archie.vanriemsdijk@wsj.com

(END) Dow Jones Newswires

October 23, 2013 07:21 ET (11:21 GMT)

Copyright (c) 2013 Dow Jones & Company, Inc.

Dow Jones

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van