Economie

Dirk van den Broek en Dekamarkt fuseren al in januari

11 november 2008 14:51 Aangepast: 22 september 2017 18:00

Dirk van den Broek en DekaMarkt willen veel sneller dan eerder werd verwacht samengaan.

Eigen formules

De twee bedrijven hebben hun fusieplannen bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) neergelegd. De twee supermarktconcerns willen vanaf 1 januari 2009 samen opereren. In totaal zullen 187 onder de nieuwe vlag Detailresult Groep varen. Dit gebeurt met behoud van de eigen formules. Dirk van den Broek exploiteert naast de gelijknamige supermarkt ook de winkelketens Bas van der Heijden en Digros.

Superunie

Dirk van den Broek trad op 1 juli al tot tot inkooporganisatie Superunie. Superunie is nog voor Albert Heijn op supermarktgebied de grootste inkooporganisatie van Nederland.

Randstad

Dirk van den Broek heeft 91 winkels, met name in de Randstad. Naast Dirk heten de ketens Bas van der Heijden en Digros. Dekamarkt heeft 85 winkels, vooral in de provincies Noord-Holland en Gelderland.

Familiebedrijven

Er verdwijnenen geen winkelketens. Dirk heeft meer het imago van een prijsstunter. Dekamarkt heeft een uitgebreider en ook wat duurder assortiment. Beide zijn familiebedrijven. Zij weraken al enige tijd samen bij de verwerving van winkelpanden, personeelsbeleid en automatisering.

Zelfbedieningspioniers

De geschiedenis van Dekamarkt gaat terug tot 1949, toen in Velsen-Noord een zelfbedieningszaak werd geopend. Oprichter Dirk van de Broek van de gelijknamige supermarktketen, opende in 1942 zijn eerste winkel. In 1948 volgde een zelfbedieningswinkel in Amsterdam.

RTLZ.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore