Economie

Dit is het wenslijstje van DNB voor het nieuwe kabinet

30 januari 2017 15:49 Aangepast: 30 januari 2017 16:10
Beeld © ANP

De Nederlandsche Bank (DNB) kwam vandaag met ronkende cijfers over de Nederlandse economie naar buiten. Daarbij presenteerde de centrale bank meteen een economisch wenslijstje voor het nieuwe kabinet. Het is volgens DNB onder andere tijd om de hypotheekrenteaftrek te verminderen en een klimaatwet in te voeren.

De cijfers van vandaag zijn prachtig: de economie groeide afgelopen jaar harder dan verwacht en ook dit jaar doen we het beter dan waar eerder op was gerekend. Deze dingen moeten we doen om dat zo te houden, stelt DNB voor:

1. Bouw de hypotheekrenteaftrek af

Met de huizenmarkt gaat het prima, en de hypotheekrente staat ook nog eens heel laag, zegt Job Swank, directeur monetaire zaken en financiële stabiliteit van De Nederlandsche Bank. DNB heeft al eerder aangegeven de hypotheekrenteaftrek te willen afbouwen.

2. Hou de pensioenleeftijd hoog

De bank heeft ook nog andere wensen. Zo is het geen goed idee om de pensioentekorten door te schuiven, aldus Swank. Hij vindt dat de pijn genomen moet worden op het moment dat blijkt dat die er is. In verlaging van de pensioenleeftijd naar 65 jaar ziet DNB niets. 

3. Maak de arbeidsmarkt flexbestendiger

Ook op het gebied van de arbeidsmarkt heeft DNB zijn wensen. Zo zien ze graag dat het systeem op de arbeidsmarkt flexbestendiger wordt gemaakt. Zo zouden voor zzp'ers min of meer dezelfde regels moeten gaan gelden als voor werknemers in loondienst.

4. Maak een klimaatwet

Er moet een klimaatwet komen, vinden ze bij DNB. Dat is belangrijk omdat de klimaatverandering nogal wat gevolgen heeft. Zo zullen schadeverzekeraars veel meer schades moeten afhandelen, en premies omhoog gaan.

5. De overheid moet buffers opbouwen

Tot slot zien ze bij DNB graag dat de overheid buffers gaat opbouwen. Het ziet er naar uit dat er volgend jaar voor het eerst in jaren weer een overschot op de begroting zal zijn. Dat moet de politiek vooral zo houden, aldus Swank. Nu is het vaak nog maximaal afremmen als het economisch slecht gaat en maximaal gas geven in goede tijden, zegt Swank en daar wil hij  vanaf.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van