Toekomstmakers op de Innovatie-estafette

'Overheid doet te weinig aan duurzaam aanbesteden'

12 november 2013 11:28 Aangepast: 12 november 2013 12:12

De overheid moet meer duurzaam aanbesteden. Dat zeggen twee ondernemers die te gast waren in de Toekomstmakersstudio op de Innovatie-estafette.

Joost de Kluijver van Techreturns koopt mobieltjes, computers en tablets op, repareert ze en verkoopt ze aan Afrikaanse landen. De telefoontjes van overheidsinstanties zitten hier niet bij, vertelt De Kluijver. 'We zouden graag zien dat de overheid ook onze klant is."

Een gemiste kans, vindt ook Jan Maarten Batsma van Tvilight. Zijn bedrijf doet in sensorgestuurde straatverlichting. Wanneer je aan komt rijden branden de lichten op volle kracht en wanneer er niemand op de weg is, dimmen de lampen tot 20 procent.

Wanneer de overheid de straatverlichting aanbesteedt, moet ze ook rekening houden met de besparing door slimme verlichting, licht Batsma toe. "Op die manier hebben wij een gezond financieel bedrijf en kunnen we meehelpen om het energieverbruik en de Co2-emissie terug te dringen. In Nederland staan er een aantal miljoen straatlantaarns en in Europa zelfs een stuk of 80 miljoen."

Lees hier meer over Tvilight.

Wil jij ook toekomstmaker worden? Volg ons dan nu op Twitter en like Toekomstmakers op Facebook

`