Economie

Concurrenten van Tesla's thuisbatterij bestormen de markt

18 september 2015 10:59 Aangepast: 18 september 2015 11:42
Beeld © Orison

De markt van energieopslag voor je huis wordt steeds drukker. Twee nieuwkomers komen eraan: Orison en SimpliPhi.

Naast elektrische auto’s, regende het thuisbatterijen afgelopen maand, zo lijkt het. Twee nieuwe batterijen werden aangekondigd: de Orison en SimpliPhi, meldt MIT Technology Review

Waarom een thuisbatterij?
Thuisbatterijen geven huishoudens de mogelijkheid om opgewekte zonne-energie op te slaan en later te gebruiken.  We gebruiken bijvoorbeeld veel energie in de avond, terwijl de zon overdag schijnt en wij niet thuis zijn. Thuisbatterijen moeten die 'mismatch' voor een deel gaan verhelpen.

In de maak: Orison
De Orison is er nog niet, maar na een Kickstarter-campagne hopen de makers de nieuwe thuisbatterij begin 2016 op de markt te brengen. De Orison belooft vooral het installeren van thuisbatterijen een stuk gemakkelijker te maken: je hoeft de batterijen (die eruitzien als lampen of designstukken in de muur, zie foto) alleen maar in een stopcontact te stoppen. Een batterij moet 1600 dollar gaan kosten voor een opslag van 2 kwh. Ter vergelijking: één van de Tesla thuisbatterijen kost 3000 dollar voor 7 kwh. Gemiddeld verbruik in Nederland per jaar is 3500 kwh per huishouden, wat neerkomt op ruim 9 kwh per dag.

Deze batterij kan geen vlam vatten: SimpliPhi
De andere nieuwkomer in huis is SimpliPhi.  Het bedrijf zelf bestaat al 13 jaar, maar komt nu ook met een lichtgewicht batterij voor huizen en kleine bedrijven. Volgens MIT gaat hij langer mee dan andere lithium-ion batterijen en heeft hij bovendien geen koeling of ventilatiesystemen nodig. De SimpliPhi is een lithium iron phosphate batterij en maakt geen gebruik van cobalt, waardoor de batterij niet te heet wordt. Wat hij gaat kosten is nog niet bekend. 

`