Economie

Californië schakelt over op gas om zonsverduistering

21 augustus 2017 19:49 Aangepast: 13 november 2017 14:53
Een grootste zonnepark ter wereld, het Ivanpah Solar Electric Generating System in Californië. Beeld © AFP

Californië is een voorloper op het gebied van hernieuwbare energie. En met de naderende zonsverduistering is dat ineens een nadeel voor de Amerikaanse staat.

Californië is goed voor zo'n 40 procent van alle zonne-energie die wordt opgewekt in de Verenigde Staten. Het moment dat de maan tussen zon en aarde schuift zorgt voor een verlies van zonne-energie waar 1,5 miljoen huishoudens mee van stroom voorzien hadden kunnen worden, schrijft ABC News.

Om dat op te vangen, schakelen netbeheerders tijdens de eclips over op stroom uit gascentrales, wordt er tijdelijk meer stroom in reserve gehouden en wordt de bevolking opgeroepen om zuinig aan te doen met stroom. De verantwoordelijke overheidsinstantie (de California Public Utilities Commission) riep inwoners en bedrijven op 'een klein ding' te doen om energie te besparen.

Grotere pieken 

Een extra moeilijkheidsgraad voor de netwerkbeheerders is dat de zonsverduistering voor grotere pieken in de stroomvoorziening zorgt dan het opkomen en ondergaan van de zon, omdat het sneller donker en weer licht wordt tijdens de eclips.

Een woordvoerster van een energiemaatschappij vergelijkt het tegenover persbureau AP met een dirigent van een orkest, die ook alles in de gaten moet houden.

Hulp van waterkrachtcentrales

Tot stroomstoringen zal de verduistering niet leiden, is de verwachting. Energiebedrijven hebben zich uitgebreid voorbereid en hebben bovendien ervaring met het opvangen van dalingen in het zonne-energieaanbod door bijvoorbeeld wolken of regen. 

Bovendien wordt dankzij smeltende sneeuw in deze periode van het jaar veel energie opgewekt in waterkrachtcentrales, schrijft persbureau Bloomberg. Daarnaast is het aandeel zonne-energie in het totale energieaanbod in de VS maar klein, 2,6 procent van het totaal volgens cijfers van het Amerikaanse Energie Agentschap

De zonsverduistering begint rond een uur of 18.30 en zal tot ongeveer 21.00 duren. Kijk hieronder live mee:

Voor mobiel en tablet klik hier.

Zo werkt een zonsverduistering:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore