Economie

Crowdfundingsactie om Eneco te kopen gaat 'als een dolle'

21 augustus 2017 18:36 Aangepast: 13 november 2017 14:49
Volgens de initiatiefnemers van de crowdfundingsactie zijn de duurzame ambities alleen veilig als het bedrijf in publieke handen is. Beeld © REMKO DE WAAL/ANP

Drie dagen na de start van de crowdfundingactie om energiebedrijf Eneco in publieke handen te houden, staat de teller al bijna op negen miljoen euro. Initiatiefnemer en energiespecialist Jan Willem Zwang van crowdfundingsplatform Greencrowd is met stomheid geslagen. "We willen de groene koers voortzetten."

Nu nog is Eneco in handen van 53 gemeenten. Sinds Rotterdam, Den Haag, Dordrecht en Leidschendam-Voorburg, samen goed voor ruim zestig procent van de aandelen, hebben aangegeven van hun belang af te willen, lijkt de verkoop een kwestie van tijd.

Volgens de vier past het aandeelhouderschap van een commercieel bedrijf niet bij de taken van een gemeente.

Grootste groene energiebedrijf

Maar daar is Zwang het faliekant mee oneens. Volgens hem is het van groot belang dat het grootste groene energiebedrijf van Nederland in publieke handen blijft. "Eneco is het enige traditionele energiebedrijf dat tien jaar geleden voor groen is gegaan", legt hij uit. "Wij willen die koers voorzetten."

De crowdfunder is bang dat een commerciële partij of private investeerder de duurzame focus uit het oog verliest. "Ze knijpen rendementen uit en zijn vooral geïnteresseerd in het klantenbestand." Volgens hem worden de investeringen in innovatie en hernieuwbare energie-initiatieven direct gestopt als er bezuinigd moet worden. "Daarmee komen ook de Nederlandse klimaatdoelen onder druk."

Meer dan duizend investeerders

Inmiddels hebben ruim duizend mensen een duit in het zakje gedaan, variërend van vijftig euro tot anderhalf miljoen euro. Onder de geïnteresseerden zitten veel (oud-)medewerkers van Eneco, maar ook lokale energiecoöperaties en een aantal rijke particulieren, die anoniem willen blijven. Aanbieder van zonnepanelen Zelfstroom is goed voor anderhalf miljoen euro.

Zwang verklaart het succes van zijn initiatief vooral doordat veel mensen de gevolgen van de verkoop van Nuon en Essent aan respectievelijk Vattenfall en RWE nog vers in het geheugen hebben liggen. "Ze merken dat de investeringen in duurzame energie achteruit zijn gegaan door miljardenafschrijvingen en dat de personeelsaantallen zijn gehalveerd."

Plan de campagne

Eneco wordt op dit moment gewaardeerd op een bedrag tussen 2,5 en 2,9 miljard euro. Om de actie te doen slagen is in eerste instantie een bedrag van 250 miljoen euro nodig om aan tafel te komen, zegt de energiespecialist. Dit bedrag is bepaald op basis van een inventarisatie van de boeken en gesprekken met banken. "De 250 miljoen wordt gezien als ondergrens. Als we dat bedrag halen, hopen we een serieuze kans te hebben."

Zwang heeft een plan de campagne opgesteld voor de komende dagen. Zo gaat hij de tien grootste pensioenfondsen benaderen om ook aan de actie mee te doen. Volgens hem past de koop van een duurzaam energiebedrijf prima binnen hun ambities. "Ze zullen alleen wel moeten accepteren dat ze evenveel stemrecht hebben als iedere andere investeerder." Daarnaast is Zwang van plan de provincies en gemeenten die hun aandelen in Nuon en Essent in 2009 van de hand deden aan te schrijven.

Ontiegelijk bedrag

Gijsbert Koren van crowdfunding agency Douw&Koren is enorm onder de indruk van de snelheid van de actie. "Dit is een enorm bedrag, dat niet eerder in Nederland is opgehaald." Wel maakt Koren de kanttekening dat de investeerders slechts interesse hebben getoond en hun portemonnee nog niet daadwerkelijk hebben hoeven trekken.

Hoewel 250 miljoen euro een 'ontiegelijk bedrag' is, wil dat volgens Koren niet zeggen dat het streefbedrag onrealistisch is. "Het is een fikse uitdaging, maar als je genoeg mensen weet te overtuigen dan kan het werken." Daarbij gaat het volgens de crowdfundingsexpert in dit specifieke geval ook om een signaal naar de politiek. "Als je de helft van de toezeggingen binnen hebt, maakt je al een enorm statement."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore