Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Aanslag Barcelona geen reden strengere controle autoverhuur

21 augustus 2017 16:14 Aangepast: 13 november 2017 14:46
De bus die bij de aanslag op de Ramblas werd gebruikt, was van een verhuurbedrijf. Beeld © AFP

Er komen voorlopig geen strengere regels voor de verhuur van auto's of vrachtwagens in Nederland na de aanslag in Barcelona. De verhuurbranche vindt extra checks een taak van de overheid en die ziet geen reden om huurders strenger te controleren.

Bij meerdere aanslagen met auto's of vrachtwagens in het afgelopen jaar, gebruikten de daders gehuurde auto's blijkt uit een overzicht van de Britse krant The Telegraph. Ook de auto die bij de aanslag in Barcelona vorige week werd gebruikt, was gehuurd.

In Groot-Brittannië bekijkt de overheid daarom samen met de verhuurbranche wat bedrijven kunnen doen om 'kwaadaardig' gebruik van gehuurde auto's of vrachtwagens te voorkomen, schrijft persbureau Reuters. Het gebruik van huurauto's maakt het lastiger om terroristen op te sporen, zegt de Britse politie. Aan wat voor extra checks er in Groot-Brittannië wordt gedacht, is nog onduidelijk.

'Regels zijn streng genoeg'

Volgens de Nationale Politie zijn de Nederlandse regels voor het huren van auto's streng genoeg en als bedrijven strengere regels willen, dan is dat aan hen, laat een woordvoerster weten.

In Nederland moet je als je een auto wil huren bij een bedrijf als Europcar of Sixt minstens een jaar je rijbewijs hebben en kunnen aantonen dat je in Nederland woont, bijvoorbeeld met een bankafschrift of een telefoonrekening van maximaal dertig dagen oud. Wil je een grotere auto huren of een bestelbus, dan moet je minstens 25 zijn.

Verdachte figuren melden

De regels zijn strenger voor klanten met een rijbewijs van buiten de EU, dan is een Internationaal rijbewijs verplicht. En voor klanten die niet in Nederland wonen, verlangen de verhuurbedrijven ook een geldige creditcard en paspoort. Niet geheel onlogisch: mensen die een vrachtwagen willen huren, moeten een chauffeurspas en vrachtwagenrijbewijs hebben.

De politie adviseert verhuurbedrijven die iets verdachts zien om dat meteen te melden, de politie onderzoekt die dan. Veel hebben de bedrijven daar niet aan: vanwege privacywetgeving mag de politie de verhuurders niet zeggen of zij te maken hebben met een verdacht persoon. 

'Taak voor de overheid'

Brancheorganisatie Bovag is niet erg te spreken over de opmerking van de politie dat de branche zelf met strengere regels moet komen, als zij dat wil. "Terreurbestrijding is iets van de overheid, het is raar om dat balletje op het bord van de branche te leggen", zegt een woordvoerder van Bovag tegen RTL Z.

Verhuurbedrijven hebben in eerste instantie een heel ander belang om hun klanten te screenen, legt hij uit. "Er wordt gekeken naar de risico's op diefstal, verduistering en eventuele boetes, alles wat verder gaat is een zaak voor de overheid."

'Hoe ver moet je gaan?'

Uiteraard wil de branche wel meehelpen bij terreurbestrijding, maar het is aan de overheid hoe dat gaat: "Terreurbestrijding is out of our league, je kunt dat niet van een baliemedewerker vragen. Het moet bovendien ook werkbaar blijven", aldus de woordvoerder.

Hij waarschuwt voor paniekvoetbal: "Hoe ver moet je gaan? Je wil ook niet discrimineren op uiterlijk of ras." Hij benadrukt wel dat de branche regelmatig overlegt met het ministerie van Veiligheid en Justitie en de politie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore