Ga naar de inhoud
Economie

Geen koe sterft voor vlees uit de vegetarische biefstukmachine

Jaap Korteweg maakt korte metten met een bos wortels. Beeld © Bart Homburg

Het ziet eruit als een biefstuk, het heeft de structuur van een biefstuk en het smaakt als een biefstuk: de vleesvervanger die uit de biefstukmachine rolt, wordt gemaakt van peulvruchten en is 100 procent veganistisch dankzij een nieuwe Nederlandse technologie.

Oké, het duurt nog even voordat je de vegabiefstuk in de winkel kunt kopen. De Vegetarische Slager hoopt hem over een paar jaar op grote schaal aan te bieden. Maar dankzij een nieuwe uitvinding wordt die net-echt-biefstuk ineens veel echter.

Structuur van een steak
De technologie, ontwikkeld door onderzoekers van Wageningen University en TU Delft, bewerkt de ingrediënten, zoals sojabonen, tot een lap vlees met eenzelfde vezelstructuur als een biefstuk van de koe. Die verfijnde vezelstructuur was dusver het grootste probleem bij het nabootsen van bief.

"We hebben al veel ervaring met het op smaak brengen van vleesstructuren", zegt Jaap Korteweg, oprichter van de Vegetarische Slager. "Maar met huidige technieken kunnen slechts kleine stukjes vlees worden gemaakt en die moeten aan elkaar worden 'geplakt'."

Sappig door plantenbloed
Dankzij de nieuwe methode kunnen grote stukken vlees worden gemaakt die toch dezelfde structuur hebben als een echte sappige biefstuk. De onderzoekers bouwden een werkend prototype van een machine die lappen steak van een paar kilo kan maken. Zo'n lap is groter dan twee borden vlees.

Doel is dat je die biefstuk ook op dezelfde wijze kunt bereiden. Grillen bijvoorbeeld, mooi geschroeid aan de buitenkant en nog rood van binnen. Korteweg: "We werken samen met een Amerikaans bedrijf dat plantenbloed maakt: plantaardige sappen met dezelfde eigenschappen als bloed. Het is ideaal als dat wordt toegevoegd aan onze vleesstructuur."

Dier- en milieuvriendelijk
De plantaardige biefstuk wordt ontwikkeld als onderdeel van een veel groter onderzoek naar duurzame vleesvervangers. De vegasteak is namelijk niet alleen diervriendelijk, maar ook veel milieuvriendelijker, claimen de wetenschappers.

De nieuwe methode, die Shear Cell Technology heet, zou maar 10 procent van de energie vragen die nu wordt verbruikt in de productie van vleesvervangers. Hoewel de vegabief eerst nog uit zuiveleiwitten werd gemaakt, kan hij inmiddels volledig plantaardig worden geproduceerd. Dat zou minder energie kosten.

Niet te bevatten
En de huidige productie van vleesvervangers is al veel en veel milieuvriendelijker dan de productie van echt vlees. "Denk aan energieverbruik, waterverbruik, landverbruik. Dan spreek je over honderden en zelfs duizenden procenten zuiniger. Dat is voor mensen niet te bevatten. Met de nieuwe techniek gaat daar dan nog eens 90 procent aan verbruik van af."

De onderzoekers en Korteweg onthullen hun vegetarische biefstukmachine op 1 november. De Vegetarische Slager staat ook op de longlist van de Toekomstmakers Top 100. Op 30 oktober wordt de lijst met de honderd mooiste Nederlandse innovaties gepresenteerd.