Week van de Hypotheek

Crowdfundhypotheek nog (steeds) toekomstmuziek

30 januari 2017 14:36 Aangepast: 29 juli 2017 01:30
Beeld © ANP

Het leek de ideale formule voor zowel woningzoekers die lastig aan een hypotheek komen, als voor spaarders die wat meer rendement zoeken: de crowdfundhypotheek. Maar wat blijkt? Nog niemand woont in een huis, gekocht met behulp van de crowd.

Ruim een half jaar geleden kreeg Jungo als eerste een AFM-vergunning. Oprichter Vincent van den Noort denkt dat het niet lang meer duurt voor ze echt verstrekt worden, gezien de interesse van zowel kopers als financiers. "We hebben nog een paar maanden nodig, verwacht ik. Als fintechstartup lopen we tegen nogal wat hindernissen op."

Vooral de traditionele partijen zoals banken bewegen niet zo snel mee, merkt Van den Noort. De banken hebben er moeite mee om hun hypotheekproduct te combineren met crowdfunding.

Lagere hypotheekrente

En juist samenwerking met die banken is belangrijk. De crowdfundhypotheek wordt namelijk voor minimaal 80 procent gefinancierd op de oude manier, via de bank. De overige 20 procent moet van particuliere investeerders komen, de crowd.

Omdat de bank minder geld hoeft uit te lenen, en dus minder risico loopt, is de hypotheekrente lager. En bij lagere risico's, zijn banken eerder bereid een hypotheek te verstrekken. Een win-winsituatie voor koper, bank en investeerders.

WeLenen

Een zoektocht naar andere crowdfundhypotheken levert nog weinig op. Wel is er het Maastrichtse WeLenen, dat bezig is met een soortgelijk project als Jungo. "We willen banken en hypotheekverstrekkers enthousiast maken om samen te werken. We hebben nog geen vergunning, maar zijn er van overtuigd dat het binnen drie jaar heel normaal is om een hypotheek te crowdfunden", zo laat initiatiefnemer Luc weten.

De huizen op de site waar financiering voor wordt gezocht staan overigens niet te koop. "Het zijn voorbeelden, maar we hopen binnen drie maanden met een echte pilot te beginnen."

Thumbnail

Voorbeelden op de site van WeLenen. (beeld: screenshot website)

Droomloft via crowdfunding

Is er dan niemand die via crowdfunding zijn of haar droomhuis heeft gevonden? Jawel, Ard (51) en Monique (48) Veldheer hebben ruim zestig procent van hun nog te bouwen loft gefinancierd buiten de gebaande paden. Zestig investeerders hebben samen 224.000 euro ingelegd, via het platform Bouwaandeel.

"We wonen nu in Oostenrijk en hebben daar een eigen bedrijf. Maar dat maakt het lastig om via een bank aan een hypotheek te komen. Ik las een stuk in de krant over deze vorm van crowdfunden en toen is het heel snel gegaan. Al blijft het jammer dat financiering op de normale manier niet mogelijk was", vertelt Ard telefonisch vanuit Oostenrijk.

Bouwaandeel

Toch is de financiering via Bouwaandeel niet te vergelijken met de crowdfundhypotheek, zoals bijvoorbeeld Jungo die voor ogen heeft. Het bedrijf zoekt particulieren en professionals die willen investeren in vastgoed van bijvoorbeeld projectontwikkelaars. In principe worden alle gecrowdfunde woningen verhuurd. Een deel van de huurpenningen wordt gebruikt als rendement voor de investeerders, zo legt Hendrik van Zadelhoff van Bouwaandeel uit.

Thumbnail

In dit complex hebben Ard en Monique hun loft gekocht. (Beeld: Bouwaandeel)

Vrienden en kennissen investeren

Waar voor menig huizenkoper de hypotheekaanvraag vaak stressvol is, vonden Ard en Monique de crowdfundperiode juist leuk en spannend: "Je kijkt iedere ochtend en avond of er nieuwe investeerders bij zijn gekomen. We hebben zelf ook campagne gevoerd via Facebook. Ik weet dat verschillende vrienden en kennissen ook daadwerkelijk hebben geïnvesteerd. Het is heel bijzonder dat mensen die dichtbij je staan hebben meegeholpen je droomhuis te realiseren."

Nog vijf jaar wachten

Toch zal ook de loft van Ard en Monique Veldheer na oplevering de huurmarkt opgaan. De eerste vijf jaar zullen ze hun huis moeten verhuren. Met die opbrengsten kunnen ze de investeerders deels terugbetalen. Ard: "Hoe het er daarna uitziet is nog afwachten. Misschien moeten we de restschuld in één keer afbetalen. Maar het kan ook dat tegen die tijd crowdfundhypotheken zo normaal zijn, dat we er zelf kunnen wonen, terwijl de huidige financiering doorloopt."

"Ach, zo veel haast hebben we niet. Onze drie kinderen zitten hier nog op school. En waar de wijk Katendrecht nu nog enorm in opmars is, zou het over vijf jaar wel eens het nieuwe centrum van Rotterdam kunnen zijn. Na jaren in de Oostenrijkse bergen zijn we denk ik wel toe aan de stad."

Thumbnail

Beeld: Bouwaandeel

Dit artikel is verschenen in het kader van de Week van de Hypotheek, die RTL Z en DFT samen organiseren. Op 2 februari organiseren we ook een online seminar: lage lasten en toch een droomhuis, zo doe je dat.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van