Economie

Zo kunnen starters in grote steden toch een woning vinden

03 februari 2017 20:31 Aangepast: 04 februari 2017 10:31
Beeld © AM

Voor veel millennials is een eigen huisje maar moeilijk bereikbaar. Een hypotheek krijgen ze niet en voor een sociale huurwoning verdienen ze te veel. Vooral als je in steden als Amsterdam of Utrecht iets zoekt heb je gewoon pech. Maar in een apart appartementencomplex, speciaal voor millennials, kun je iets huren. Als je geluk hebt.

De grote steden hebben een enorme aantrekkingskracht op jongeren. Dat geldt vooral voor de universiteitssteden en met name voor Amsterdam en Utrecht. Maar veel millennials kunnen gewoon geen woonruimte vinden. Sommige bedrijven spelen daar nu op in.

Gelijkgestemden

Over het algemeen vinden mensen het prettig om tussen gelijkgestemden te wonen, zegt Martijn Eskinasi van het Planbureau voor de Leefomgeving.

''Bij eerder projecten zagen we dat millennials in een appartementengebouw elkaar opzochten, op de gang tafels tegen elkaar schoven en met zijn allen gingen eten'', zegt Marijn Snijders van makelaar Capital Value. 

Grote vraag

Voor jongeren worden speciale appartementen gebouwd en de vraag is overweldigend, zegt Snijders. Zo zijn er voor MBO'ers 'plus' appartementen gebouwd in Amsterdam Nieuw-West en in Zuid-Oost. De vraag was vier tot vijf keer zo groot als het aanbod.

Gebieds- en vastgoedontwikkelaar​ AM heeft eerder voor starters De Studio ontwikkeld in het voormalige GAK-gebouw in Amsterdam-West en er is het Friends-concept in de B-Mine nieuwbouwtoren naast de ADAM Toren in Amsterdam-Noord, momenteel in aanbouw.

In het Amstelkwartier, in de buurt van het Amstelstation in Amsterdam, ontwikkelt AM nu 212 appartement voor millennials: Lofts020. Dat is in navolging van het daar vlakbij gelegen Villa Mokum, ook gericht op starters met een middeninkomen. Voor het project De Lofts hebben nu al 2000 mensen belangstelling getoond. Met de verhuur is nog niet begonnen, legt Ronald Huikeshoven, directievoorzitter van AM, uit. Dat gebeurt pas vanaf een half jaar voor oplevering.

Gemeenschappelijke ruimte

De appartementen zijn tussen de 31 en 43 vierkante meter groot. Daarvoor betaal je vanaf 950 euro huur per maand. Daarvoor heb je een woning inclusief keuken, badkamer en een opbergruimte. Bovendien heeft de woning al gordijnen, een vloerbedekking en zijn de wanden afgewerkt. Verder is er een gezamenlijk dakterras, een wasruimte en een gezamenlijke 'woonkamer' op de begane grond. Daar kun je de andere bewoners ontmoeten of desnoods werken.

Millennials zijn veel meer geneigd om naar buiten te gaan en gebruik te maken van gemeenschappelijke ruimtes dan dat ze een grotere woning willen, aldus Huikeshoven.

Park, openbaar vervoer, veiligheid

Je moet volgens hem wel goed kijken waar je appartementen voor millennials bouwt: in de buurt van een plantsoen en goed openbaar vervoer. Ook moet met de fiets bereikbaar zijn. Veel jongeren hebben immers geen auto.

Verder is 60 procent van de huurders vrouw, veiligheid is dan ook een belangrijk punt, ook in de appartementencomplexen zelf.

Vooral meer millennials in vier grote steden

De komende jaren stijgt het aantal millennials in Nederland met zo'n 7 tot 10 procent, blijkt uit cijfers van AM. Daarna volgt een stabilisatie dan wel een kleine daling. Voor de vier grote steden is die ontwikkeling heel anders: een toename met zo'n 17 procent tussen 2015 en 2020 en daarna een verdere groei, zij het in een wat matiger tempo. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van