Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Superbelegger Buffett (86): koers Berkshire stijgt als ik dood ga

08 mei 2017 13:31 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18

Het gebeurt niet vaak dat de topman van een groot concern speculeert over zijn eigen dood en de invloed daarvan op de beurskoers. Maar Warren Buffett denkt dat beleggers zullen profiteren als hij overlijdt.

''Als ik vannacht dood ga, dan stijgt morgen de koers'', zei Buffett op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering in Omaha, in de Amerikaanse staat Nebraska. Vragen over zijn opvolging zijn er al jaren en dat is gezien zijn leeftijd niet zo raar: Buffett zelf is inmiddels 86 jaar oud en zijn rechterhand Charles Munger is zelfs al 93.

Volgens Buffett zelf zullen er wanneer hij overlijdt speculaties ontstaan over een opbreken van Berkshire Hathaway, waarvan hij de topman is en grootaandeelhouder.

'Hoop dat opvolger al rijk is'

Buffett hoopt dat degene die hem en Munger opvolgt in ieder geval 'erg rijk' is, omdat hij of zij dan al een tijd heeft gewerkt en succes heeft gehad. Ook zou de nieuwe topman dan geen behoefte hebben om tien of honderd keer meer geld te bezitten dan hij nodig heeft, aldus Buffett.

Hij zelf staat er om bekend dat hij al decennialang in het zelfde huis woont en nog steeds dezelfde vrouw heeft, dat in tegenstelling tot veel andere topmannen die succes hebben.

Bescheiden salaris

Een nieuwe topman zou volgens Buffett een bescheiden salaris kunnen krijgen, aangevuld met een bonus die zou klimmen met de resultaten op de lange termijn. Volgens Buffett en Munger is het absoluut niet nodig om consultants in te huren. ''Als ze dat doen nadat ik ben overleden, dan kom ik terug'', zegt Buffett.

Berkshire Hathaway bezit onder meer verzekeraars en spoorwegondernemingen, maar hij heeft ook grote aandelenpakketten in onder meer Coca Cola.

Eén van de rijksten ter wereld

In vijftig jaar tijd heeft Buffett de noodlijdende textielbedrijf Berkshire Hathaway uitgebouwd tot een internationaal concern dat belegt in allerlei ondernemingen en zo'n 135 miljard waard is. De aandelen zijn op de beurs genoteerd, maar Buffet zelf heeft ook een flink belang. Daardoor is hij met een vermogen van een zo'n 75 miljard dollar één van de rijkste personen ter wereld.

Buffett belegt alleen in bedrijven waarvan hij begrijpt wat ze doen. Hij steekt bijvoorbeeld pas sinds kort geld in Apple. Hij is wel een grote belegger in Coca Cola, waarvan hij zelf een grootverbruiker is.

Geeft 99 procent weg

Buffett heeft beloofd meer dan 99 procent van zijn vermogen weg te geven. Samen met Bill Gates heeft hij The Giving Pledge opgericht, dat aan miljardairs vraagt om hun vermogen weg te geven. Tot nu toe heeft Buffet 28,5 miljard dollar geschonken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore