Ga naar de inhoud
Economie

EU bevordert deeleconomie, Uber en Airbnb krijgen het makkelijker

Beeld © ANP

Binnenkort wordt de deeleconomie geen strobreed meer in de weg gelegd. De Europese Commissie wil plannen maken om de groei van startups, zoals bijvoorbeeld Uber of Airbnb, te bevorderen en regels te versimpelen

Dat is opvallend, want veel Europese landen hebben dubbele gevoelens over deze nieuwe bedrijven, omdat ze de huidige markt verstoren.

Ook de 'oudere' en wat meer 'traditionele' bedrijven in Europa zouden minder last moeten hebben van de grenzen tussen landen, vindt de commissie. Daarom presenteerde het vandaag een strategie die het gemakkelijker maakt voor consumenten om over de grens te winkelen. Er zou geen verschil moeten zijn in leveringsvoorwaarden of prijs als iemand in een ander land in dezelfde winkel producten wil aanschaffen. Daar mag wel een uitzondering op gemaakt worden, als bedrijven dit kunnen rechtvaardigen 'om objectieve en verifieerbare redenen'.

'Geen tijd te verliezen'
Ook wordt voorgesteld om de btw in de hele EU gelijk te trekken en moet een faillissement minder belastend zijn voor ondernemers. Al deze maatregelen moeten ervoor zorgen dat Europa zijn positie als concurrerende wereldeconomie behoudt.

Er is geen tijd te verliezen, zegt Elżbieta Bieńkowska, Europees commissaris voor Interne Markt. "We kunnen de volledige potentie van de markt benutten als we onze economische positie behouden, het vertrouwen van de inwoners van de Europese Unie terug kunnen winnen en nieuwe banen creëren."

Dit is een artikel van