Jongeren dupe pensioenstelsel

CDA woedend over achtergehouden rapport

20 december 2013 19:30 Aangepast: 06 september 2015 13:31

CDA-Kamerlid en pensioendeskundige Pieter Omtzigt is boos op staatssecretaris Klijnsma en het kabinet over het feit dat ze een explosief rapport over ons pensioenstelsel 3 maanden hebben achtergehouden.

In oktober heeft het CPB dit rapport gepubliceerd 'jongeren tot een derde gedupeerd door pensioenstelsel' en pas vandaag heeft verantwoordelijk staatssecretaris Klijnsma (PvdA) het rapport naar buiten gebracht. 

"Het had het kabinet gesierd als ze dit rapport een maand geleden al naar de Kamer had gestuurd", aldus een verontwaardigde Omtzigt tegenover RTL Z. "De kamer heeft meerdere keren om het rapport gevraagd en niet gekregen. Het rapport lag in oktober al op het bureau bij de staatssecretaris."

"Dit had het kabinet moeten publiceren, binnen een week of 2. Ja toch?" vraagt Omtzigt zich vertwijfeld af.

Generaties

"Eén van de belangrijk eisen bij de nieuwe pensioendeal was namelijk dat het eerlijk over de generaties uitpakt. Er zitten dan wel 9 waarborgen over de generaties in de pensioenbrief van afgelopen week, maar dit rapport is zéér explosief."

Omtzigt eist een doorrekening van het pensioenakkoord. Een eerdere motie van Omtzigt en de ouderenpartij 50-Plus werd niet aangenomen, maar het CDA-kamerlid dringt nu toch weer aan om de generatie-effecten door te laten rekenen.

CPB
Omtzigt is ook kritisch op directeur Laura van Geest van het CPB: "Het verbaast me ook dat het CPB niet heeft aangedrongen op publicatie, het is toch een zeer relevant verhaal." 

"Hier was omgevraagd door de Kamer. Nemen ze hun eigen onderzoek bij het CPB wel serieus? Ze zijn toch zelfstandig en onafhankelijk, dan is het ook aan die kant zorgelijk.  Ze hadden het stuk zelf op hun eigen website moeten plaatsen."

 

Erik Rezelman, RTL Z
`