Boete voor KPMG

KPMG krijgt boete voor rol bij omkoopschandaal Ballast Nedam

30 december 2013 08:49 Aangepast: 06 september 2015 13:32

KPMG moet zeven miljoen betalen aan het Openbaar Ministerie. De accountants en justitie hebben een schikking getroffen, omdat KPMG meewerkte aan het verbergen van smeergeldbetalingen door Ballast Nedam.

De helft van de schikking bestaat uit een boete en de helft uit een ontneming. Het onderzoek naar drie voormalige accountants van KPMG, die als verdachten gelden in de zaak, zal door het OM worden voortgezet.

Uit het onderzoek bleek dat KPMG de controle zodanig heeft gedaan, dat de schaduwadministratie rond betalingen van steekpenningen door Ballast Nedam aan buitenlandse agenten werd verhuld.

Bij het schikkingsaanbod is rekening gehouden met de interne maatregelen die KPMG naar aanleiding van de zaak heeft aangekondigd. KPMG heeft aangegeven de gang van zaken te betreuren en af te keuren, en heeft volledige openheid van zaken gegeven, aldus het OM.

De zaak tegen Ballast Nedam werd in december 2012 eveneens afgesloten met een transactie. Het onderzoek tegen enkele voormalig leidinggevenden van het bouwbedrijf, die persoonlijk voordeel zouden hebben genoten van de betalingen, is nog niet afgerond.

RTL Z / ANP / Dow Jones

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`