Economie

Elektrisch rijden groeit nog steeds: 45 procent meer laadsessies

09 mei 2017 15:34 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld © ANP

Elektrisch rijden groeit nog altijd hard in Nederland, maar de grootste groeispurt is wel over. Vorig jaar nam het aantal laadsessies toe met 45 procent. Maar een paar jaar geleden groeide de markt nog met percentages tot 900 procent.

Dat blijkt uit de cijfers van laadpaalexploitant NewMotion. Het bedrijf meet hoe vaak er gebruik wordt gemaakt van het netwerk van 26.793 laadpalen.

Daarmee werd 13 miljoen keer een auto opgelaten. Vooral in de Randstad blijkt elektrisch rijden populair. Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht trekken de kar. Volgens het RVO staan er in totaal ongeveer 100.000 laadpalen. Daarmee heeft NewMotion ongeveer een kwart van de markt in handen.

Zeeland kleinste laadprovincie

Zeeland is het andere eind van het spectrum. In de zuidelijkste kustprovincie werd 19 keer minder vaak opgeladen dan in Zuid-Holland. Toch groeide ook daar de markt met cijfers van ruim boven de 40 procent.

Groningen en Drenthe bungelen wat betreft groeitempo onderaan. Het aantal laadmomenten nam daar met 'slechts' 23 tot 25 procent toe. In Utrecht steeg het aantal sessies het hardst: met 79 procent.

Aantal elektrische auto's neemt langzamer toe

Het aantal elektrische en hybride voertuigen op de Nederlandse wegen neemt ondertussen veel minder snel toe dan het aantal laadmomenten. Dat wijst erop dat elektrische rijders ook daadwerkelijk vaker gebruik maken van stroom in plaats van benzine. 

Sinds december 2015 is het aantal (deels) elektrische auto's toegenomen van 87.500 tot ruim 113.800. Een stijging van 30 procent, blijkt uit cijfers van de RVO.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van