Economie

Lonen stijgen meest in 7 jaar, inflatie juist laag: goed voor koopkracht

05 januari 2017 07:39 Aangepast: 29 juli 2017 07:30
Beeld © ANP

De cao-lonen in Nederland zijn vorig jaar gestegen in het hoogste tempo sinds 2009. Daarbij komt het goed uit dat de inflatie juist het laagst is in bijna 30 jaar. Dat is goed voor onze koopkracht.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De cao-lonen namen in 2016 gemiddeld met 1,9 procent toe. In de zes voorgaande jaren bleef de stijging beperkt tot tussen 0,9 en 1,4 procent.

De sterkste gemiddelde loonstijging was zichtbaar bij de overheid. Daar stegen de cao-lonen met gemiddeld 3,4 procent. Bij particuliere bedrijven en in de gesubsidieerde sector was dat respectievelijk 1,7 en 1,4 procent.

Koopkracht

Toch ging je er in al die sectoren wel in koopkracht op vooruit. De inflatie was afgelopen jaar namelijk maar 0,3 procent en dat is het laatste niveau sinds 1987. Als de lonen meer stijgen dan de inflatie, dan houd je meer geld over om uit te geven. De inflatie steeg wel in de laatste maanden. Zo was deze in december toegenomen tot 1 procent.

In de afgelopen 30 jaar lag de cao-loonstijging alleen in 1987 en 2009 zo ver boven de inflatie als in 2016.

Van veel consumentenproducten zijn de prijzen niet of nauwelijks gestegen. Goederen waren in 2016 gemiddeld 0,2 procent goedkoper. Diensten waren daarentegen 0,9 procent duurder. Maar deze prijsstijging was de laagste sinds 2006.

Best af in onderwijs

Het best kun je werken in het onderwijs. Daar stegen de cao-lonen met 3,9 procent. Dit komt voornamelijk door de loonsverhogingen in de vier grote onderwijscao’s. Ook bij het openbaar bestuur en overheidsdiensten stegen de lonen met meer dan 3 procent.

Veel minder goed af was je als je werkt in onder meer specialistische zakelijke diensten, de landbouw, bosbouw en visserij of in de financiële dienstverlening. In die laatste sector stegen de lonen het minst, met maar 0,9 procent.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van