Economie

Economie groeit verder, grootste daling werkloosheid in tien jaar

15 november 2016 09:31 Aangepast: 29 juli 2017 19:00
Winkelend publiek in de Kalverstraat in Amsterdam. Beeld © ANP

De Nederlandse economie is in het derde kwartaal van dit jaar met 0,7 procent gegroeid, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Er kwamen 26.000 banen bij in het derde kwartaal, het aantal werklozen daalde met 37.000. Dat is de grootste daling in tien jaar tijd.

Sinds het begin van 2014 kwamen er in totaal 250.000 banen bij. In het afgelopen kwartaal steeg het aantal vacatures met 7000. Uitzendwerk zat andermaal in de lift. In het afgelopen kwartaal steeg het aantal banen hier met 16.000. In een jaar tijd groeide het aantal uitzendkrachten met 9 procent. Ook het aantal vaste banen nam toe. 

Het aantal zelfstandigen nam juist af. Nog altijd is in Nederland een op de vijf werknemers eigen baas. Er kwamen vorig kwartaal 7000 vacatures bij, terwijl het aantal werklozen met 37.000 personen daalde.

Tiende kwartaal op rij groei

In alle drie de kwartalen van dit jaar groeide de economie met 0,7 procent. Vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar groeide de economie met 2,4 procent. Het CBS zelf spreekt van een gestage groei van de Nederlandse economie. Het is al het tiende kwartaal op rij dat de economie groeit

"De belangrijkste aanjager van de groei is de huizenmarkt", legt econoom Mathijs Bouman uit. Het gevoel dat mensen weer kunnen verhuizen of verbouwen omdat de hypotheekrente zo laag is, zorgt voor een enorme dynamiek in de bouw. En daar profiteren niet alleen aannemers van, maar ook mensen die op zoek zijn naar werk. "En omdat de bouw arbeidsintensief is, zie je dat ook weer terug in de consumptie: al die bouwvakkers met nieuw werk, gaan ook weer geld uitgeven", zegt Bouman. 

De positieve ontwikkeling is gekoppeld aan de lage rente, gevolg van het beleid van de Europese Centrale Bank. "We weten niet wanneer en of die rente weer omhoog gaat, maar als dat gebeurt kunnen mensen toch weer in de problemen raken", plaatst Bouman een kanttekening. 

Consumenten geven meer uit

De groei komt verder omdat consumenten meer uitgeven aan uitgaan en activiteiten in hun vrije tijd. Daarnaast investeerden bedrijven meer (vooral in vliegtuigen en vrachtwagens) en werd er meer geëxporteerd. Er werden vooral meer chemische producten uitgevoerd, vooral voor de farmaceutische industrie. 

Dat consumenten meer durven uitgeven is ook goed terug te zien in het consumentenvertrouwen: dat is op een dip in februari en maart na al bijna twee jaar op rij positief. "Het geld dat jarenlang is opgespaard, we durven het weer te laten rollen", legt verslaggever Maarten Veeger uit. 

Ook volgend jaar groei

De ramingen van het Centraal Planbureau kunnen hiermee de prullenbak in, vertelt econoom Mathijs Bouman. De rekenmeesters van het kabinet gingen in september uit van een groei van 1,7 procent dit jaar, maar "daar gaan we wel overheen, tenzij de boel volledig in elkaar stort in het vierde kwartaal."

Voor volgend jaar wordt ook groei verwacht. In de laatste groeiramingen van zowel De Nederlandsche Bank als het Centraal Planbureau stelden beide instituten eerdere ramingen naar boven bij, mede als gevolg van de lage inflatie

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van