Aantal faillissementen daalt

18 procent minder faillissementen

11 februari 2014 07:03 Aangepast: 06 september 2015 14:16

Het aantal bedrijven dat failliet ging daalde in januari met 18 procent in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder.

Dat blijkt uit een overzicht van Faillissementsdossier.nl. In januari gingen 954 bedrijven en instellingen failliet. In januari een jaar eerder waren dat er nog 1162.

In geheel 2013 bereikte het aantal faillissementen nog een record van bijna 13.000. In juli stond gingen 1201 bedrijven bankroet. dat was het hoogste aantal in één maand in de afgelopen twee jaar. Daarna daalt het aantal faillissementen gestaag..

Vooral in de transportsector en in de bouw gingen minder bedrijven onderuit. In de horeca steeg het aantal faillissementen juist.

In de transportbranche gingen 37 procent minder bedrijven failliet. Bij het wegtransport was zelfs sprake van een halvering.

In de bouw daalde het aantal faillissementen met een derde. Faillissmentsdossier.nl noemt deze daling 'opmerkelijk'. ''Volgens het Economisch Instituut voor de Bouw, het onderzoeksbureau voor de sector, blijft de bouw in 2014 onder druk staan. Het onderzoeksbureau omschrijft 2014 als een overgangsjaar. Pas vanaf 2015 rekent het instituut weer op krachtige groei.''

Veel slechter gaat het juist in de horeca: een toename met 60 procent tot 75 zaken. Dat is het hoogste aantal in de afgelopen twee jaar. Er gingen zowel flink meer cafés en restaurants als meer hotels over de kop.

Noord-Brabant koploper
De provincie met de meeste faillissementen is Noord-Brabant: 165 tegen 211 in januari 2013. Dat is wel een daling met meer dan eenvijfde.

De stad met de meeste faillissementen is Amsterdam, dat qua inwoneraantal ook de grootste stad van het land is. Er gingen in de hoofdstad 37 bedrijven en instellingen failliet. Dat is een afname van 43 procent.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore