Economie

NS lijdt 43 miljoen verlies door Fyra-drama

14 februari 2014 10:19 Aangepast: 06 september 2015 14:18

De Nederlandse Spoorwegen zagen in 2013 de winst van 263 miljoen euro omslaan in een verlies van 43 miljoen euro. Vooral het drama Fyra kost goudgeld, ook verwacht de NS nog een boete voor slechte prestaties.

De omzet bleef met 4,6 miljard op hetzelfde niveau als in 2012. De opbrengsten uit reizigersvervoer namen nog iets toe. Omdat in 2012 en 2013 niet alle met de overheid afgesproken doelstellingen volledig gehaald werden, zegt de NS nog een boete te verwachten van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Fyra
Het debacle met de ondeugdelijk gebleken Fyra-treinen was ingrijpend voor reizigers en NS, stelt het spoorbedrijf. "2013 was voor NS een jaar van confrontatie. Wij konden de reizigers tussen Nederland en België niet de dienstverlening bieden die we wilden'', aldus president-directeur Timo Huges in een toelichting.

Reiziger centraal
"Aanscherping van de strategie van NS is noodzakelijk'', aldus Huges. ,,NS presteert gemiddeld goed, maar als we de reiziger echt centraal stellen is gemiddeld goed niet langer goed genoeg." NS legt de komende jaren daarom de focus op Nederland en het verder verbeteren van de operationele prestaties op het Nederlandse spoor.

Ondanks de onzekere externe omstandigheden verwacht de NS voor 2014 weer een positief resultaat.

Klanttevredenheid
In 2013 gaf 75 procent van de reizigers de NS een 7 of hoger voor het reizen per trein (2012: 74 procent). Wel zag NS in het laatste kwartaal de nodige klachten over volle treinen. Volgens de NS zijn deze klachten 'terecht', aldus het officiële persbericht.

RTL Z
`