Ga naar de inhoud
Economie

Nog nooit zoveel vacatures in dienstverlening

Onder 'zakelijke dienstverlening' valt onder andere de sector beveiliging (archieffoto) Beeld © ANP

Dienstverlenende bedrijven doen het prima. Hun omzetten stijgen al bijna drie jaar en er is een nieuw record in het aantal openstaande vacatures: bijna 29.000. Vooral de uitzenders doen het goed.

De zakelijke dienstverlening blijft flink groeien. In het tweede kwartaal steeg de omzet met 6,1 procent in vergelijking met een jaar eerder. Dat is wat minder dan de omzetgroei van 7,8 procent in het eerste kwartaal, maar er is al wel bijna drie jaar op rij groei. Al een kleine twee jaar is die groei zelfs meer dan 5 procent, blijkt uit de Kwartaalmonitor Zakelijke dienstverlening van het CBS.

Veel minder hosanna gaat het in de IT-dienstverlening. Daar zakt de groei terug van 6,1 procent tot een magere 0,7 procent.

Uitzenders

Het zijn met name de uitzenders die floreren: een groei van 8,7 procent. Dat is wel minder dan de groei van maar liefst 9,9 procent van de eerste drie maanden, maar het is nog altijd fraaie, zeker gezien het feit dat de omzetten al drie jaar onafgebroken stijgen.

In het tweede kwartaal nam ook het aantal uitzenduren weer toe (+3 procent) in vergelijking met het voorgaande kwartaal. In het eerste kwartaal was er nog een lichte afname, voor het eerst in bijna drie jaar.

Meer vacatures vervuld, tóch staan er meer vacatures open

Zowel het aantal kortlopende als het aantal langlopende uitzendcontracten stijgt. Dat is een gunstig teken, want meestal loopt de ontwikkeling van de kortlopende uitzenduren voor op die van de rest van de arbeidsmarkt. 

De nieuwe piek in het aantal openstaande vacatures (het hoogste punt sinds eind 2008) lijkt daar ook op te wijzen. Eerder was er in het vierde kwartaal van vorig jaar en de eerste drie maanden van dit jaar al sprake van een record. Maar nu is er dus nóg meer vraag naar werknemers.

Aantal vacatures naar hoogste niveau sinds 2009

Het is zeker niet zo dat er geen vacatures worden vervuld. Dat aantal steeg namelijk met 2000 tot 38.000. Dat is het hoogste aantal sinds begin 2009.

Er gaan veel minder bedrijven failliet in de zakelijke dienstverlening. Sinds 2009 was dat niveau niet zo laag.

Gisterochtend bleek al dat het ook in andere sectoren goed gaat. Zo draait de horeca prima en zijn er daar ook weer meer banen.

Meer op rtlz.nl:

Bron: RTL Z