Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Digibeet Trump mailt niet, maar dat is eigenlijk niet zo lachwekkend

29 november 2016 20:01 Aangepast: 29 juli 2017 15:30
Trumps campagnemanager Kellyanne Conway postte deze foto op Twitter. Beeld © Twitter

"Hahaha, Trump gebruikt een computer." De hele wereld en z'n moeder lacht om digibeet Trump. Maar zo min mogelijk digitaal werken heeft wel degelijk voordelen.

Foto's van de net verkozen president van de Verenigde Staten die op het oog tamelijk ongemakkelijk achter een laptop zit, zorgen regelmatig voor hilariteit. Niet in de laatste plaats omdat Trump een Apple gebruikt, ondanks zijn aankondiging dat merk te boycotten.

Trump en digitaal communiceren is een dankbaar onderwerp voor de pers, want ondanks dat hij zich op Twitter als een vis in het water voelt, komt hij verder zo min mogelijk in de buurt van een computer. Overdag laat hij z'n tweets schrijven door z’n assistentes, vertelde hij onlangs in een interview. Pas na 7 uur 's avonds gaat hij zelf los, en dan worden de retweets ook meteen 'a bit shaky', gaf hij zelf toe. 

Liever dicteren dan mailen

Met mails past Trump min of meer hetzelfde protocol toe, die dicteert hij het liefst aan zijn secretaresse verklaarde hij onder ede in een rechtszaak in 2007, schrijft The New York Times. In 2013 was daar maar weinig verandering in gekomen: "Heel zelden, maar ik gebruik het", antwoordde hij op vragen over zijn mailgebruik. 

Trump is niet de enige die probeert zélf zo min mogelijk te mailen, ook topbankiers op Wall Street beperken hun digitale communicatie tot het minimum. En wat Trumps redenen ook mogen zijn, de Jamie Dimons van deze wereld doen het vanwege hun angst gehackt te worden. En dat deden ze al lang voordat Hillary Clinton's campagne onder vuur kwam te liggen door het gebruik van een privé-server als minister van Buitenlandse zaken, schrijft persbureau Reuters. 

'Ja, nee en dank je'

Behalve Dimon, ceo van zakenbank JPMorgan Chase & Co, mailen ook investeerders als Carl Icahn en Warren Buffett het liefst zo min mogelijk. En als ze al mailen dan hooguit met woorden als 'ja', 'nee' en 'dank je'. Hun zuinige mailgedrag komt voort uit hun angst ooit 'gepakt' te worden op basis van mails die ze ooit verstuurd hebben.

Thumbnail

"Mail niet nadat je een drankje hebt gehad", is het devies van topbankier Jamie Dimon. (Foto: AFP)

Mails zijn relatief makkelijk om in te zien voor overheden, wier bevoegdheden steeds verder zijn uitgebreid. Mailverkeer is weliswaar versleuteld, maar opsporingsdiensten kunnen dan wel zien met wie je mailt, hoe laat en vanuit waar en ook vaak het onderwerp. Opsporingsdiensten kunnen eventueel ook de inhoud zien, door een verdachte te hacken of via de mailprovider toegang te krijgen tot de inbox.

Steeds meer bevoegdheden overheden

Het openbaar ministerie in de Verenigde Staten heeft op basis van onderschept mailverkeer meerdere strafzaken tegen handel met voorkennis en het manipuleren van de rente. In een van de bekendste zaken, London Whale gedoopt, kwam tijdens een onderzoek van de Amerikaanse senaat een mail aan het licht van Dimon met de woorden 'I approve'.

Daarmee werd weliswaar aangetoond dat hij enige verantwoordelijkheid droeg voor de 6,2 miljard dollar die JPMorgan door speculatieve beleggingen verloor, maar kon niet worden vastgesteld in hoeverre hij precies op de hoogte was.

'Mail is als ansichtkaart; iedereen kan meelezen'

De voorzichtigheid van Wall Street-bankiers snapt Daphne van der Kroft van privacyvoorvechter Bits of Freedom dan ook wel: "Mail is nooit gemaakt als veilig communicatiemiddel zoals we het nu gebruiken." Ze vergelijkt het met een ansichtkaart, die iedereen kan lezen, in tegenstelling tot een dichtgeplakte envelop. Daarnaast is mail op verschillende manieren te onderscheppen, bijvoorbeeld door je voor te doen als iemand anders: "Het is nauwelijks te controleren voor de ontvanger, of de persoon die je mailt is wie hij zegt dat hij is."

Over Trump's digitale veiligheid maakt ze zich ondanks z'n ogenschijnlijke gebrek aan kennis niet zo'n zorgen, hij wordt bijgestaan door de beste experts ter wereld op het gebied van veilig communiceren. "Echt zorgelijk is dat overheden en de Wall Street-bankiers hun schulp inkruipen, maar van gewone burgers steeds meer vragen op het gebied van gegevensverstrekking."

Lees ook: Waarom Trump funest is voor onze privacy

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van