Economie Nederland trekt aan

Europa verwacht veel hogere groei Nederlandse economie

25 februari 2014 14:15 Aangepast: 06 september 2015 14:21

De Europese Commissie is positief over onze economie. Eurocommissaris Olli Rehn verhoogt de verwachting voor de economische groei voor Nederland voor dit jaar van 0,2 procent naar 1 procent.

Rehn stelt in het rapport 'Winterprognose 2014: herstel gaat verder' dat de groei niet alleen meer afhankelijk is van de export, maar dat de binnenlandse bestedingen ook zullen aantrekken in Nederland.

Bijzonder moment
De Europese Commissie heeft voor het eerst in 4 tot 5 jaar de verwachtingen verhoogd, een bijzonder moment aldus RTLZ-verslaggever Bart Reijnen.

De economie trekt sowieso aan in Europa. Voor alle eurolanden zijn de voortekenen positief. Volgens Brussel zal de economie in de 28 EU-landen dit jaar toenemen met 1,5 procent en volgend jaar tot 2 procent.  Met deze voorspelling is de commissie iets positiever dan afgelopen najaar. Toen gingen de rekenmeesters van de EU uit van een economische groei in Europa in 2014 van 1,4 procent.

Het economische herstel gaat gestaag door 

Rehn: "De versterking van de binnenlandse vraag dit jaar zou ons moeten helpen evenwichtiger en duurzamer groei tot stand te brengen. De herbalancering van de Europese economie vordert en het externe concurrentievermogen verbetert, vooral in de meest kwetsbare landen".

"Het ergste van de crisis ligt nu misschien achter ons, maar dit is geen uitnodiging om zelfgenoegzaam te zijn, omdat het herstel nog bescheiden is. Om het herstel krachtiger te maken en meer banen te creëren, moeten wij de economische hervorming stug doorzetten."

"De risico's zijn uitgebalanceerder dan in het najaar. Het grootste neerwaartse risico voor de groeiverwachting is een hernieuwd verlies aan vertrouwen mogelijk als gevolg van het tot stilstand komen van de hervormingen op nationaal of Europees niveau. Daardoor zou de kans toenemen op een langere periode van zwakke groei in Europa met een negatieve impact op de economische activiteit tot aan de prognosehorizon."

 

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore