Economie

ING overrompeld door ophef over 'Bonuskaart betaalpas'

10 maart 2014 17:27 Aangepast: 06 september 2015 14:25

ING is niet tevreden over de eigen communicatie rond het gebruik van betaalgegevens van haar klanten. De bank is overdonderd door alle commotie over het voornemen om de klantgegevens ten gelde te gaan maken.

Woordvoerster Karin van de Pol (ING) stelt tegenover RTLZ: "Ja, als ik luister naar de reacties in de markt dan was het slimmer geweest om meer tijd te nemen voor meer tekst en uitleg en ook een kader te schetsen waarbinnen je te werk gaat. Die conclusie kun je in alle eerlijkheid trekken. Nu kwam dit voor alle partijen buiten ING als een verrassing."

De bank is niet blij met alle media-aandacht en vindt dat niet overal alle nuances goed worden weergegeven. "Het gaat nu om een proef. Klanten moeten expliciet toestemming geven. ING verstrekt geen klantgegevens aan derden. Dat is de nuance die we vandaag moeten aanbrengen.”

Geen sprake van
"Het was niet direct de verwachting dat politiek Den Haag hier zo actief mee aan de slag zou gaan", gaat de woordvoerster verder. 

"Een deel van de partijen gaat er daar vanuit dat wij tegen gedragscodes ingaan. Daar is geen sprake van. Dat is aanleiding om met belangenorganisaties in gesprek, politieke partijen, Consumentenbond, College Bescherming Persoonsgegevens."

"Dit had in een andere volgorde gekund. Over het algemeen als wij plannen introduceren dan praten we met meerdere partijen, dat hebben we nu gedaan met klanten en bedrijven. Ik vind dat je sowieso bij de consumentenbond, politieke partijen en college moet gaan. We maken al gebruik van big data met fraude preventie. "

"We hebben nog lang de tijd om de plannen uit te werken. Intentie om proef op zijn vroegst einde van dit jaar te starten, die intentie hebben wij nog steeds. We zullen in de komende maanden kijken of dat ook haalbaar is. Het plan blijft gehandhaafd."

Niet het moment?
"Als we alleen maar stuiten op bezwaren van klanten en adverteerders, dan is de conclusie dat dit niet het moment is. De mogelijkheden van big data zijn groot, maar niet alles is wenselijk. We zullen nooit individueel herleidbare gegevens doorgegeven. Wij blijven binnen de wet persoonsgegevens. Wij hebben daar blijkbaar iets uit te leggen en dat zullen we doen."

`