Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Gouden tijden voor koeriers: meer omzet door online shoppers

12 juli 2017 08:57 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
PostNL weet het al jaren: er wordt veel online besteld, dus er zijn veel pakketjes om te bezorgen. Beeld © Archieffoto ANP

Koeriersbedrijven kunnen meeliften op de stijgende verkopen via internet. Pakketbezorgbedrijven zagen hun omzet in het eerste kwartaal van dit jaar met 12,5 procent groeien, de sterkste omzetstijging in tien jaar.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) levert de populariteit van onlinewinkelen pakketbezorgers steeds meer werk en dus ook meer omzet op. Sinds 2011 gaat de omzet voor koeriers elk kwartaal omhoog, na dalingen in de crisisjaren tussen eind 2008 en 2011. Inmiddels ligt de omzet van de branche ruim 37 procent hoger dan begin 2008.

De cijfers bevestigen wat al in jaren zichtbaar is bij het grootste bezorgbedrijf van Nederland, PostNL. De omzet van de pakketdivisie steeg met 8 procent in het eerste kwartaal van dit jaar.

'Omzet stabiel gebleven'

Ruud Tahey van het Hilversumse koeriersbedrijf RCS ('Geen stress, bel RCS') merkt weinig van de groeiende omzetten dankzij online aankopen: "Mijn omzet is stabiel gebleven", vertelt hij.

Dat komt vooral omdat hij alleen maar rijdt voor bedrijven en geen pakketjes voor consumenten bezorgt. Dat is een bewuste keuze: "Voor die 1 à 2 euro per pakketje moet je heel groot zijn om er marge op te pakken", legt hij uit.

Aantal eenmanszaken gegroeid

Hij vertelt over bevriende chauffeurs die als eenmanszaak probeerden om in opdracht van TNT en PostNL te gaan rijden. "Oh, wat waren die blij toen ze in vaste dienst konden komen."

Toch proberen heel veel chauffeurs het nog als zelfstandige, want er zijn 6600 bedrijven actief op de koeriersmarkt, waarvan er 5300 slechts één persoon op de loonlijst hebben staan. Dit is een gevolg van het beleid van grote bezorgbedrijven om voor een groot deel met zzp'ers als koerier te werken.

Dit beleid is inmiddels wel aan het draaien: PostNL kondigde vorig jaar aan meer chauffeurs in dienst te willen nemen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van