Economie

Topman Kennedy weg bij familieconcern SHV

24 maart 2014 11:18 Aangepast: 06 september 2015 14:29

Patrick Kennedy vertrekt in juli als topman van het grootste familiebedrijf van Nederland, SHV Holdings. Dat bevestigt een woordvoerster van het miljardenconcern, dat in handen is van de steenrijke ondernemersfamilie Fentener van Vlissingen.

De 60-jarige Kennedy was bij zijn aantreden in 2006 derde keuze, maar bleef uiteindelijk veel langer dan gedacht.

Het extreem gesloten SHV Holdings werd in 1896 opgericht als de Steenkolen Handelsvereniging, en is tegenwoordig vooral actief in de handel in vloeibaar gas en met Makro’s in Zuid-Amerika. De Europese en Aziatische Makro-winkels zijn eerder verkocht. Vorig jaar was SHV goed voor een nettowinst van 3,6 miljard euro op een omzet van 17,6 miljard euro. Geschoond voor de boekwinst op de verkoop van Makro Thailand bedroeg de winst 521 miljoen.

Derde keus
Kennedy klom bij SHV op in de gasdivisie, die vanaf de jaren tachtig steeds belangrijker werd voor het concern. Dat hij de dagelijkse leiding over SHV in handen zou krijgen, leek lang onwaarschijnlijk. Aanvankelijk was Annemiek Fentener van Vlissingen daartoe uitverkoren, maar in 2000 bedankte zij voor de eer. Vervolgens gold bestuurder Derk Doijer jarenlang als gedoodverfde kroonprins. Pas toen hij in 2004 plotseling opstapte, kwam Kennedy in beeld. In 2006 kreeg hij het roer van de multinational in handen.

In 2010 leek zijn voorzitterschap voortijdig te eindigen, toen de familie Fentener van Vlissingen Vopak-topman John Paul Broeders als beoogd topman naar SHV haalde. Maar omdat Broeders opeens ziek werd en in 2011 overleed, deed de familie een beroep op Kennedy om toch te blijven.

Schoonmaak
De acht jaren onder Kennedy’s voorzitterschap kenmerken zich vooral door een grote schoonmaak. SHV verkocht alle Aziatische Makro-vestigingen en de volledige schrootdivisie. Ook de portefeuille van de participatiedochter NPM Capital werd gesaneerd. Zeker niet alle afgestoten onderdelen waren bleeders. Vooral de verkoop van het Amerikaanse schrootbedrijf en de Thaise Makro-winkels, die waren opgebouwd in de periode waarin Paul Fentener van Vlissingen het familieconcern leidde, leverden miljarden aan boekwinsten op.

Kennedy bouwde SHV echter niet maar alleen af. De resterende activiteiten, vooral de Zuid-Amerikaanse Makro en de gashandel, groeiden de afgelopen acht jaar aanzienlijk. Ook werden door de overnames van transportbedrijf Mammoet en technische groothandel Eriks nieuwe activiteiten opgestart en uitgebouwd. De vurig gewenste opbouw van een duurzame energiedivisie mislukte, toen de deelneming Econcern in 2009 failliet ging.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`