Economie

Belastingclaim voor Egeria

18 april 2014 11:09 Aangepast: 06 september 2015 14:36

De oud-eigenaren van koffiebrander ‘De Drie Mollen’, waaronder de schatrijke families Brenninkmeijer en Fentener van Vlissingen, moeten opdraaien voor een Spaanse belastingclaim.

Dat blijkt uit een vonnis van de Amsterdamse rechtbank, dat deze week openbaar werd. Tot twaalf jaar geleden was de koffiebranderij ‘De Drie Mollen’ in handen van vier participatiemaatschappijen, waaronder NPM Capital van de familie Fentener van Vlissingen en Egeria, dat mede werd opgericht door de familie Brenninkmeijer. Eind 2002 verkochten zij het bedrijf, met destijds een omzet van 225 miljoen euro, aan investeerders Gilde en AAC. Daarbij beloofden de vier verkopers het bedrijf in de toekomst te vrijwaren voor eventuele ‘verborgen gebreken’.

Miljoenenclaim
Eind 2003 ontving ‘De Drie Mollen’ plots een miljoenenclaim van de Spaanse fiscus, wegens onjuiste aangiften na de overname van het koffiebedrijf Tostadora in 1996. De koffiebrander  stelde de vier oud-eigenaren en belastingadviseur KPMG direct aansprakelijk.

De zaak sleepte jaren voort. Intussen wisselde ‘De Drie Mollen’ verschillende keren van eigenaar. In 2008 kwam de koffiebrander in handen van de Britse investeerder Capvest. En twee jaar geleden werd ze overgenomen door de Japanse levensmiddelengigant UCC. De jaaromzet van het bedrijf, inmiddels omgedoopt in United Coffee, was uitgegroeid tot 442 miljoen euro.

In 2012 waren alle procedures rond de Spaanse belastingclaim eindelijk afgewikkeld, en werd de resterende  aanslag van ruim 1,7 miljoen euro definitief. Sindsdien probeert de koffiebrander de schade vergoed te krijgen. Omdat de oud-eigenaren en de belastingadviseur echter niet thuisgaven, stapte het bedrijf naar de rechter.

Miljoenenschade
De Amsterdamse rechtbank oordeelde onlangs dat de koffiebrander de schade niet kan verhalen op KPMG, maar wel op de vier oud-eigenaren. Zij moeten niet alleen de 1,7 miljoen euro betalen, maar ook de rente en kosten voor de juridische procedures en bankgaranties.  Hoe hoog de aanvullende schade precies is, moet nog worden bepaald. Conservatief geschat bedraagt de totale schade ruim 3 miljoen euro.

Afgewikkeld door de familie
De precieze betrokkenheid van de Brenninkmeijers bij de belastingclaim is onduidelijk. Familiewoordvoerder Walter Samuels suggereert dat de familie er niets meer mee te maken heeft. Hij wijst erop dat Egeria weliswaar mede is opgericht door de Brenninkmeijers, maar inmiddels “volledig zelfstandig” is. “De familie is niet meer betrokken bij de fondsen van Egeria.” Dat wordt door managing partner Peter Visser van de participatiemaatschappij bevestigd. “Wel bestaan er nog banden, bijvoorbeeld als gevolg van de afwikkeling van bepaalde zaken uit het verleden.” Volgens Visser valt de Spaanse belastingclaim daaronder. “Die is afgewikkeld door de familie.”  

RTL Z
`