Economie

Scheringa betaalt 1 miljoen euro in schikking met curatoren DSB Bank

01 november 2016 10:31 Aangepast: 29 juli 2017 22:30
DSB Bank-directeur Hans van Goor (L) en Dirk Scheringa (M) in 2009. Beeld © ANP (Archieffoto)

De curatoren van DSB Bank hebben een schikking getroffen met Dirk Scheringa en voormalig bestuurslid Hans van Goor. Dat blijkt uit het vandaag gepubliceerde curatorenverslag. Scheringa noemt het bedrag van 1 miljoen 'in financiële zin een grote aderlating'.

De schikking met Scheringa betekent dat beslagen die over en weer waren ingediend zijn opgeheven. De curatoren hadden voor 20 miljoen euro beslag gelegd op bezittingen van Scheringa, waaronder twee huizen. Scheringa en zijn vrouw hadden voor 10 miljoen aan vorderingen ingediend bij de bank.

Volgens Scheringa is de schikking 'nodig om weer vooruit te komen'. In een reactie aan RTL Z laat hij weten dat hij zich nog steeds aangesproken voelt 'door het leed dat klanten van DSB Bank' hebben ondervonden door het faillissement van de bank. Verder wil hij geen commentaar geven. 

In ruil voor het betalen van 1 miljoen euro en het afzien van een vordering van 574.727 euro, is een 'minnelijke regeling' getroffen met de grootaandeelhouder en topman van de failliete bank. De regeling houdt niet in dat Scheringa aansprakelijkheid erkent. 

Andere bestuurders

Oud-directeur Van Goor ziet af van een vordering van ruim 270.000 euro. Waarop deze betrekking had is niet duidelijk. 

De curatoren laten weten geen verdere stappen te zullen zetten tegen Scheringa en Van Goor. Ook de andere bestuurders van de in 2009 failliet verklaarde bank, waaronder VVD-prominenten Robin Linschoten en Gerrit Zalm, worden vrijgepleit door de curatoren. 

Openstaande claim 10 miljoen euro

Er is nog geen oplossing voor een andere claim van 10 miljoen euro die is neergelegd bij de curatoren van de bank. Er wordt nog overlegd of daar een procedure over gevoerd zal worden, staat in het verslag. Van wie de claim is, wil een woordvoerster van de curatoren niet zeggen, behalve dat het om 'een financiële instelling' gaat. 

De curatoren hebben inmiddels met bijna alle schuldeisers een regeling getroffen, 1,5 procent van de schuldeisers is niet ingegaan op het voorstel van de curatoren. Het kan zijn dat die hopen alsnog de rente over de schuld terug te krijgen aan het einde van het proces.

Dat geldt niet voor de 98,5 procent van alle schuldeisers die wel is ingegaan op het voorstel van de curatoren. In ruil voor het afzien van rente en/of het voeren van rechtszaken krijgen zij hun geld terug, min het bedrag dat al was uitbetaald. 

Geen deal met DNB

Er is geen deal met De Nederlandsche Bank, die rekeninghouders moest compenseren die onder het depositogarantiestelsel (DGS, dat tegoeden tot 100.000 euro op bankrekeningen dekt) vielen. DNB keerde 950 miljoen euro uit aan deze rekeninghouders en wil die terug. Ook wil de toezichthouder zo'n 90 miljoen euro terug die het heeft uitbetaald aan DSB-klanten met een achtergestelde lening. Normaal gesproken krijgen mensen met een dergelijke rekening niets terug, maar bij het faillissement van DSB Bank is daar een deal over gemaakt. 

Het afhandelen van het faillissement van de bank leverde de betrokken curatoren, advocatenkantoor Houthoff Buruma en andere adviseurs inmiddels een bedrag op van ruim 54 miljoen euro.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van