Economie

Fentener van Vlissingen koopt voor 150.000 euro Heineken

22 februari 2017 06:00 Aangepast: 28 juli 2017 20:00
Beeld © ANP

Annemiek Fentener van Vlissingen is al ruim 10 jaar commissaris bij bierbrouwer Heineken. Maar nu is de telg uit de gesloten, schatrijke ondernemersfamilie ook serieus ingestapt als aandeelhouder.

Uit het register van beurswaakhond AFM blijkt dat Fentener van Vlissingen vorige week tweeduizend aandelen Heineken heeft aangemeld. Opvallend, want in de regel hebben externe commissarissen bij Heineken geen aandelen. In dit geval gaat het ook nog eens om een flink belang. Tegen de aankoopkoers van 75,68 euro per aandeel is haar pakket ruim 151.000 euro waard.

Annemiek is de oudste dochter van Frits Fentener van Vlissingen (1933-2006), die gold als één van de machtigste figuren van het Nederlandse bedrijfsleven in zijn tijd. Hij was topman van familiebedrijf SHV, commissaris bij een trits grote bedrijven als ABN Amro en Unilever en belangrijk investeerder.

In de voetsporen

Van Frits’ vier kinderen is Annemiek degene die het meest in de voetsporen van hun vader is getreden. Sinds 2005 is zij president-commissaris van SHV, het conglomeraat dat onder meer dankzij Makro's in Zuid-Amerika en een groothandel in LPG goed was voor een omzet van 18 miljard euro.

Daarnaast is Annemiek Fentener van Vlissingen commissaris bij Heineken en het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Tot 2015 hield zij ook toezicht op De Nederlandsche Bank, de laatste drie jaar als vice-voorzitter. In de Quote-500 staat zij op de 36ste plaats, met een geschat vermogen van 460 miljoen euro.

Banden met Heineken

Tussen Heineken en haar familiebedrijf SHV bestaan al decennialang hartelijke banden. Zo was Annemieks opa Jan ook al commissaris van Heineken, en was Freddy Heineken toezichthouder bij SHV.

Gezien de nauwe banden tussen de bedrijven bestond het vermoeden dat de familie Fentener van Vlissingen ook een belang in Heineken had. Maar deze recente AFM-melding is de eerste keer dat er een concreet aandelenpakket bekend is geworden.

Andere investeringen

Eerder deze maand meldde RTL Z dat Annemieks broer Harold het afgelopen jaar behoorlijk actief is geweest als investeerder. Hij verkocht belangen in Docdata en het Britse Energy Assets, en kocht aandelenpakketten in Micro Systemation en USA Technologies.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van