Ga naar de inhoud
Economie

Personeel ING België staakt: 200 kantoren dicht

Beeld © ANP

Honderden medewerkers van ING staken vanochtend tegen de aangekondigde reorganisatieplannen van de bank.

ING kondigde maandag aan om 7000 banen te schrappen, waarvan 2300 in Nederland en 3500 in België. Er wordt rekening gehouden dat 1700 Belgen gedwongen hun baan verliezen, van de in totaal 8100 banen bij de bank. Daarnaast wordt de helft van de Belgische filialen, zo'n 650 van de 1245, gesloten.

De vakbonden riepen een staking uit, waaraan vandaag honderden mensen meedoen.  Ze zijn bijeen gekomen bij het hoofdkantoor in Brussel, met leuzen als 'Je suis ING' en 'ING, shame on you'. 

Thumbnail

Stakers voor het ING-hoofdkantoor in Brussel. (beeld: ANP)

De vakbonden vinden het onaanvaardbaar dat er aan de ene kant wel geld is uitgekeerd aan aandeelhouders, maar dat er aan de andere kant veel mensen het bedrijf moeten verlaten. "Het bedrijf heeft de laatste vijf jaar zes miljard euro uitgedeeld aan zijn aandeelhouders. Nu zet men mensen bij wijze van spreken met het grof vuil buiten", zei Herman Vanderhaeghen van ACV in een toespraak.

Ook stakers van andere bedrijven

Ook medewerkers van andere bedrijven zouden uit solidariteit naar Brussel zijn afgereisd, meldt De Redactie, zoals personeel van Axa, waar ook een grote reorganisatie is aangekondigd. De nieuwssite spreekt van 'een duizendtal' stakers.

Tweehonderd van de zevenhonderd ING-kantoren in België blijven vandaag dicht door de stakingen. 

Gezamenlijk actieplan

De bonden hebben laten weten gezamenlijk om te treden tegen de plannen, en te werken aan een actieplan. De ondernemingsraad van ING België heeft voor maandag een bijeenkomst in het leven geroepen om verdere stappen te bespreken. 

De Belgische topman van ING, Rik Vandenberghe, heeft beloofd om verantwoordelijkheid te nemen en te proberen het aantal gedwongen ontslagen naar beneden te krijgen.

Dit is een artikel van