Enquête vergoedingen Europarlement

Wat verdient een europarlementariër?

16 mei 2014 10:52 Aangepast: 06 september 2015 14:44

Een europarlementariër verdient maandelijks ongeveer 8000 euro. Daarnaast hebben ze recht op allerlei verschillende vergoedingen. We noemen er een paar.

Lees ook: Europarlementariërs weigeren inzake onkostenvergoedingen

De bekendste is de dagvergoeding: voor het bijwonen van een officiële vergadering (gemiddeld 168 keer per jaar) ontvangen ze 304 euro voor overnachting en maaltijden. Een leuk extraatje dat kan oplopen tot 51.000 euro.

Verder zijn er riante reiskostenregelingen naar Brussel en Straatsburg. Wie met de auto reist krijgt 50 cent per kilometer, trein (1e klas) en vliegtickets (businessclass) worden na overleg van tickets vergoed. Maar reizen kost tijd, dus daarom ontvangen ze ook nog een een afstands- en verblijfsduurvergoeding.  Dat levert voor bijvoorbeeld een retourtje Den Haag-Brussel met de auto al gauw 200 euro extra op.

De grootste post is de onkostenvergoeding. Per maand kan een  europarlementariër 4300 euro (onbelast) voor kantoorkosten voor zichzelf en zijn medewerkers aanvragen. Het gaat daarbij niet om dure spullen als bureaus en computers want die worden door het Europarlement verstrekt, maar om uitgaven voor bijvoorbeeld printpapier, telefoonrekeningen, koffie en catering bij bijeenkomsten.

Deze uitgaven worden niet gecontroleerd, dus de politicus die er een vakantie naar de Malediven van boekt of een nieuwe keuken aanschaft, kan zijn gang gaan. In een zittingsperiode van 5 jaar, ontvangt een parlementariër 250.000 euro. De ruim 750 parlementariërs kosten het parlement 200 miljoen euro in vijf jaar.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore