Enquête vergoedingen Europarlement

Europarlementariërs weigeren inzage onkosten

16 mei 2014 10:05 Aangepast: 06 september 2015 14:44

Tweederde van de Europarlementariërs weigert volledig inzicht te geven in de besteding van hun onkostenvergoedingen.

Dat blijkt uit een enquête van RTL Nieuws onder alle 26 Nederlandse Europarlementariërs. Alleen de SP, Groenlinks, ChristenUnie en D66 hebben de enquête volledig ingevuld.

Europarlementariërs ontvangen boven op hun salaris allerlei soorten vergoedingen voor overnachtingen, maaltijden, reizen en kantoorkosten. Alleen al de vergoeding voor kantoorkosten kost het Europarlement per jaar 40 miljoen euro. Iedere parlementariër kan maandelijks maximaal 4300 euro aanvragen voor zaken als telefoonrekeningen, paperclips en koffie. Er is geen controle op die uitgaven, het geld kan ook aan een leuke vakantie worden besteed. RTL wilde graag weten hoe de Nederlandse parlementariërs in 2013 de vergoeding hebben besteed.

De fracties van de PVV en SGP bijten nog liever hun tong af dan dat ze inzage geven in hun boekhouding. De VVD stelt dat Hans van Baalen en Jan Mulder geen boekhouding van de gemaakte kosten bijhouden, omdat er niet gedeclareerd hoeft te worden. De PVV liet niets van zich horen.

De PvdA wilde vragen over de reiskosten en dagvergoedingen niet beantwoorden voordat het eigen accountantsonderzoek klaar is, maar gaf wel inzicht in de kantoorkostenvergoedingen.

Extraatje
Groen Links stort alle vergoedingen in een stichting, waar de Europarlementariërs hun bonnetjes voor verblijf en vervoer indienen. Verder organiseren ze trainingen en huren ze extra personeel in. Wat er overblijft, gaat in een pot waar extraatjes voor de medewerkers uit worden betaald. Groen Links streeft naar een ‘sociaal arbeidsbeleid’ en het arbeidsbeleid van het EP voldoet daar niet aan, schrijven de parlementariërs. Ook bij de PvdA gaat een deel van de vergoeding naar een stichting, waar inhuur van advies of congressen uit betaald worden.

De ex-PVV’er Daniel van der Stoep heeft niet het maximum van 4300 euro aangevraagd, maar slechts 400 euro per maand. Aan dat bedrag heeft hij voldoende.

Tekort
De SP en D66 zijn beduidend zuiniger dan hun collega’s; Dennis de Jong van de SP kwam met de organisatie en catering van bijeenkomsten en kantoorartikelen niet veel verder dan 20.000 euro en stortte de resterende 30.000 euro terug in de kas van het Europarlement. De D66-ers Gerbrandy en In ’t Veld betaalden ook duizenden euro terug.

Opmerkelijk genoeg kwam Peter van Dalen van de Christenunie vorig jaar 1200 euro tekort. Waar dat aan op ging? Representatiekosten, telefoon en huur voor kantoorruimte in Nederland.

Telefoonkosten
Ook al worden kantoorvergoedingen uitgegeven aan de meest uiteenlopende zaken, de kosten voor telefoon en internet slaan bij de meeste fracties wel een flinke gat in het budget. Marietje Schaake heeft kennelijk een hele dure provider, want zij is daar maandelijks meer dan 1100 euro aan kwijt. Gek genoeg doet haar partijgenoot Gerbrandy het voor bijna de helft.

De PvdA-ers Berman en Bozkurt gebruiken een groot deel van hun kantoor vergoeding voor reiskosten. Dat is opmerkelijk, omdat reizen ten behoeve van het Europees Parlement vergoed worden.

Ook de reiskosten die parlementariërs declareren, verschillen enorm. Van Dalen reisde voor meer dan 22.000 euro, terwijl De Jong nog geen 9000 euro kwijt is. Aan de reisafstand zal het niet liggen: ze wonen op redelijk vergelijkbare afstand van Brussel.

CDA
Bij het CDA gaat het budget praktisch helemaal op, zei fractieleider Wim van de Camp begin deze maand in het AD. Veel meer wilde hij er toen niet over kwijt: "Met onze onkosten hebben jullie niets te maken.” Tegenover RTL kwam het CDA echter op de valreep met een reactie: ''Wat betreft de maandelijkse algemene onkostenvergoedingen heeft het CDA een verantwoordingscontract afgesloten met de zittende leden om deze via een onafhankelijke accountant te laten verantwoorden door middel van jaarlijkse goedkeurende accountantsverslagen. De accountantsverslagen dienen bij het opmaken van de balans aan het einde van de termijn om vast te stellen hoeveel wordt teruggestort. Uitgangspunt hierbij is dat wat niet gebruikt wordt, teruggaat naar het Europees Parlement''.

Lees ook: Wat verdient een Europarlementariër?

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore