Ga naar de inhoud
Economie

Dit penthouse in Amsterdam kost meer dan 10 miljoen

In totaal is er plek voor 366 appartementen in het gebouw Beeld © Architectenbureau Arons en Gelauff

Het grootste en duurste penthouse van Nederland is nog niet eens verrezen, maar er is nu al interesse van rijke Russen en Chinezen. Het woonhuis wordt gebouwd in de Amsterdamse Houthaven.

Het appartement in het gebouw De Pontsteiger is 1440 m2 groot en wordt tussen 2017 en 2018 opgeleverd. Het woonhuis is in zijn geheel, maar ook in delen te koop.

Hoeveel het optrekje in totaal gaat kosten, is nog onduidelijk, maar de prijs zal ergens tussen de 12,5 en 15 miljoen euro uitkomen, schrijft het Parool. Als het appartement toch in stukken verkocht wordt, dan blijft het penthouse in woontoren De Rotterdam, dat in januari dit jaar voor 3,4 miljoen euro verkocht werd, het duurst. 

Ontwikkeling volledige woonwijk
In totaal is er plek voor 366 appartementen in het gebouw, waarvan 66 als koopwoningen. Het gebouw wordt zo’n 90 meter hoog en heeft daardoor een wijds uitzicht over de rivier het IJ. Het nieuws over de grote belangstelling voor het dure appartement is vandaag niet zonder reden naar buiten gekomen; op hetzelfde moment begon bouwbedrijf Dura Vermeer met heien.

De gemeente Amsterdam wil het voormalig industriële gebied omvormen tot een 100 procent klimaatneutrale wijk. Daarbij wordt extra aandacht besteedt aan energie- en materiaalgebruik. Alle gebouwen worden aangesloten op het Stadswarmtenet en voor de restvraag wordt duurzame energie opgewerkt 'op locatie', schrijft de gemeente in haar plannen.

'Veel laagbouw'
Op het grote hoge gebouw na, blijven de andere woningen op de eilanden relatief laag; zo'n vier tot vijf verdiepingen. De gebouwen vormen samen smalle straatjes en er is veel ruimte voor groen en water en een nieuw stadspark. Ongeveer 20 procent is bestemd voor sociale huur.