Ga naar de inhoud
Toekomstmakers

Prijs van zonne-energie met een derde gedaald sinds 2010

Een zonnepark in Hongarije. Beeld © Getty

Zonne-energie is hard op weg om de goedkoopste bron van energie te worden. Voor het eerst ligt de gemiddelde prijs van zonne-energie onder die van windenergie. Sinds 2010 is de prijs ongeveer met een derde gezakt.

Dat blijkt uit onderzoek van Bloomberg. De website verzamelde data van 58 landen met lagere inkomens, waaronder China, Brazilië en India, en daar lag de prijs van zonne-energie gemiddeld lager dan die van windenergie.

Goedkoper dan kolen

Het record werd behaald in Chili: bij een veiling voor een zonnepark werd de prijs van omgerekend 27,85 euro per megawattuur behaald, ongeveer de helft van wat een megawattuur uit kolen kost. En ook een stuk goedkoper dan de Nederlandse windenergie.

Deze week werd bekend dat een groep bedrijven een windmolenpark op de Noordzee gaat aanleggen tegen een kostprijs van 54,50 euro per megawattuur, een stuk duurder dan de zonne-energie uit Chili dus. En ook energie uit het goedkoopste windpark ter wereld is duurder: die kost in Zweden 49,90 euro per megawattuur. 

Schaalvergroting en concurrentie

De kosten van zonne-energie dalen vooral door de schaalvergroting in het productieproces, de groeiende concurrentie in de sector en de technologische vooruitgang. Volgens het Internationaal Hernieuwbare Energie Agentschap (IRENA) is er nog een hoop winst te behalen: de bedrading en de ophangmechanismes zouden bijvoorbeeld nog een stuk goedkoper gemaakt kunnen worden. 

En ook in de zonnepanelen zelf is nog veel winst te behalen. Door ze bijvoorbeeld met tin in plaats van lood te maken, worden ze een stuk goedkoper en kan het rendement ook nog eens stijgen